Handelsbanken avråder från guldinvesteringar

Nu har guldet status som en säker investering över, eller åtminstone för tillfället, det pekar Handelsbanken på. I ett nyligen släppt brev till marknaden skriver banken att guldet sedan det stora generella prisfallet på metaller i september 2011 börjat röra sig i samklang med övriga metaller. Så var inte det inte tidigare.

Priserna på dessa basmetallerna följer i överlag risksentimentet och den generella konjunkturoron. Guldet hade dock tidigare haft den egenheten att det rörde sig tvärtemot risksentimentet. Men nu har alltså någonting hänt.

Den viktigaste anledningen till att äga guld, dess skydd mot kriser, känns därför inte alls lika självklar för tillfället. Snarare tvärtom.

Handelsbanken ser en fara i att äga guld då många investerare och sparare köpte på sig guld nära pristopparna förra året. Det är många som sitter med en position i guldet, som borde vara gynnsam med tanke på krisen i Sydeuropa, men som ser sina innehav minska i värde. Någon gång kommer man inse att man har fel och då kan det gå fort i svängarna.

Pressen på euron bidrar till att göra situationen värre och värre för många, då guldet prissätts i dollar. Om Grekland lämnar eurosamarbetet utan att en plan för Spanien och Portugal kommer pressen på euron öka ytterligare.

Det som rent teoretiskt skulle kunna rädda guldpriset är om en riktigt kaosartad miljö uppstod efter ett det Grekiska avhoppet från Euro. Handelsbanken meddelar dock att de har dock svårt att se detta scenario.

Och som om inte Europas kris vore nog så har dessutom bankens ekonomer skjutit fram sin prognos för när konjunkturen i Kina bottnar från första till andra kvartalet 2012. Detta efter att tveksam statistik kommit under april. Detta talar inte heller till guldets fördel då Kina är en stor importör av guld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *