Expert varnar: Guldtoppen är passerad

guldBörsen har sedan årsskiftet gått upp men guldpriset går åt andra hållet, vilket är en direkt konsekvens av att investerarna byter till tillgångsslag till större risker och möjlighet till högre avkastning. Aktier och olja klättrar, medan guld och ränteobligationer tar stryk, lyder den korta sammanfattningen.

Guldet betraktas ju som en säker hamn i turbulenta tider. Men i år har den ädla metallen fallit med runt 4 procent och den senaste månaden är nedgången ännu större.

Martin Jansson som är råvarustrateg på Handelsbanken Capital Markets och säger att det inte så konstigt att uppgången för guldpriset, som ligger på runt 150 procent sedan 2007, nu bryts. Hans tips är att nu överge guldet till förmån för andra placeringar eftersom detta kan vara början på en längre resan nedåt.

Det är vår starka tro att guldtoppen är passerad för den här gången. För det första agerar marknaden som om vi har lämnat det värsta kaoset bakom oss, vilket minskar behovet av en säker hamn. För det andra tror vi att räntebotten ligger bakom oss.

Säger Martin Jansson.

Handelsbanken avråder från guldinvesteringar

Nu har guldet status som en säker investering över, eller åtminstone för tillfället, det pekar Handelsbanken på. I ett nyligen släppt brev till marknaden skriver banken att guldet sedan det stora generella prisfallet på metaller i september 2011 börjat röra sig i samklang med övriga metaller. Så var inte det inte tidigare.

Priserna på dessa basmetallerna följer i överlag risksentimentet och den generella konjunkturoron. Guldet hade dock tidigare haft den egenheten att det rörde sig tvärtemot risksentimentet. Men nu har alltså någonting hänt.

Den viktigaste anledningen till att äga guld, dess skydd mot kriser, känns därför inte alls lika självklar för tillfället. Snarare tvärtom.

Handelsbanken ser en fara i att äga guld då många investerare och sparare köpte på sig guld nära pristopparna förra året. Det är många som sitter med en position i guldet, som borde vara gynnsam med tanke på krisen i Sydeuropa, men som ser sina innehav minska i värde. Någon gång kommer man inse att man har fel och då kan det gå fort i svängarna.

Pressen på euron bidrar till att göra situationen värre och värre för många, då guldet prissätts i dollar. Om Grekland lämnar eurosamarbetet utan att en plan för Spanien och Portugal kommer pressen på euron öka ytterligare.

Det som rent teoretiskt skulle kunna rädda guldpriset är om en riktigt kaosartad miljö uppstod efter ett det Grekiska avhoppet från Euro. Handelsbanken meddelar dock att de har dock svårt att se detta scenario.

Och som om inte Europas kris vore nog så har dessutom bankens ekonomer skjutit fram sin prognos för när konjunkturen i Kina bottnar från första till andra kvartalet 2012. Detta efter att tveksam statistik kommit under april. Detta talar inte heller till guldets fördel då Kina är en stor importör av guld.

Så drar du nytta av de stigande guldpriserna

Under den senaste tiden har flera länder presenterat offentliga stimulanser som har lett till att det slumrande guldpriset nu har tagit fart uppåt igen. I torsdags förra veckan så nådde guldpriset den högsta nivån på sju månader.

Guldpriset kommer att öka enligt experterna

Såväl SEB som Handelsbanken har nyligen presenterat analyser där de spår att guldpriset kommer att öka ytterligare. Exempelvis pekar Handelsbanken på det faktum att guldpriset det senaste året har rört sig i takt med inflationsförväntningarna i USA. I torsdags presenterade Fed vilka åtgärder de ska göra (Q3) för att stärka den amerikanska ekonomin och i samband med detta steg guldpriset.

När Fed tidigare har släppt Q1 och Q2 steg guldpriset med hela 70 procent.

Så handlar du med guld

Hur gör man om man vill handla med guld och dra nytta av de stigande guldpriserna? Ja, man kan till exempel handla med någon av de börshandlade fonder som följer guldet. Det finns många att välja på, både de fonder som köper in fysiskt guld och de som använder sig av derivatmarknaden, så kallad syntetisk replikering.

Några exempel är SPDR Gold Trust, iShares GoldTrust och Xetra-Gold. Certifikat är ett annat alternativ som man kan handla med via börsen. Bull-certifikat är för den som tror på en uppgång av guldpriset, medan Bear-certifikat är för den som tror på en nedgång. Vidare kan man handla aktier i guldbolag, vilket innebär att det inte bara är guldpriset som påverkar kursen, utan också bolagens produktion och allt annat som brukar påverka aktiekurserna. Två exempel på guldbolag att handla med är Nordic Mines och Semafo.

Aktiefonder är ett ytterligare alternativ där också avkastningen påverkas av förvaltarens urval. Blackrock World Gold är ett exempel där man investerar i företag som är verksamma inom guldutvinning. Slutligen kan man också handla med fysiskt guld hos exempelvis Tavex eller Guldcentralen.

Källa:

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ravaror/sa-placerar-du-i-guld-446066