Tyskland flyttar 674 ton guld

Nästan hälften av Tysklands guldreserver hålls i ett valv på Federal Reserve Bank of New York. Och nu har Bundesbank beslutat att flytta hälften av guldet till Tyskland och Bundesbank valvet i Frankfurt.

Tysklands guld

På grund av säkerhetsskäl så kan inte banken uppge hur man flyttar detta guld eller vad det kommer att kosta men banken uppger att de har stor erfarenhet att denna typ av verksamhet.

Det var under kalla kriget som Västtyskland beslutade att flytta guldet så långt västerut som möjligt för att inte Sovjet skulle lägga beslag på guldet vid en eventuell invasion.

Den amerikanska centralbanken lagrar det tyska guldet utan kostnad med teorin att utländskt guld stödjer dollarns ställning som global reservvaluta. En talesman för den Amerikanska Centralbanken FED avstod från att kommentera detta.

Mer än två tredjedelar av Tysklands guldreserv som är värderad till 137 miljarder Euro lagras utanför landet i valv som återfinnes i New Yotk, Paris samt London.

De tyska guldreserverna kulminerade under 1968 till omkring 4.000 ton, innan kollapsen av det så kallade Bretton Woods-systemet med fasta internationella växelkurser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *