Tilltron till guldet är fortsatt högt

Fortsatt tilltro till guldetOm du inte redan gjort så är det hög tid att sälja det guld som du har kvar, om du tror experterna?

Men de stora hedgefonderna satsar fortfarande stora pengar på att guldpriset ska upp.

I mitten på April så rasade guldpriset och fallet blev det största på 30 år. Under de senaste tre veckorna har dock guldpriset återhämtat sig. Sedan bottennoteringen den 15 april har guldet stigit med ungefär 7,5 procent.

Men trots återhämtningen är experterna skeptiska till guldets framtid. En klar majoritet av analytikerna i Bloombergs sammanställning vågar inte spå att guldet vänder upp.

Det finns fortfarande en hel del skepsis gentemot guldet. Vi måste avvakta och se om priset har nått sina bottennivåer.

Säger strategen Alan Gayle på kapitalförvaltaren Ridgeworth Capital.

”Det finns inga inflationsrisker. Det finns inga katalysatorer som kan få guldet att stiga just nu”, enligt Jim Russell på US Bank Wealth Management.

Det finns det dock dem som har återfått förtroende för guldet, som tidigare har klättrat i 12 år i rad. Hedgefondskungen John Paulson, som förlorat stora summor på raset, vägrar exempelvis sälja.

Investmentbolaget Threadneedles råvarustrateg David Donora i London släppte en analys på måndagen där tilltron till guldet är fortsatt högt.

De är dock inte ensamma. Många andra hedgefonder har dessutom hittat tillbaka till den ädla metallen. Under förra veckan ökade hedgefondernas långsiktiga investeringar i guldet med 19 procent, den högsta nivån sedan guldpriskraschen för några veckor sedan.

Det är det faktum att centralbankerna inte kan se slutet på ekonomiska stimulanser som fått hedgefonderna att sätta sin tro på guldet. Även amerikanska Fed och europeiska ECB fortsätter med sina stimulanser, Fed genom obligationsköp och ECB genom en ny rekordlåg ränta.

Därför faller guldpriset

Råvarupriserna och framförallt guldpriset, handlas lägre efter att Fed-protokollet på torsdagen väckt frågan om en tidigare exit från QE3 än väntat.

fomc

Jonathan Barratt på Barratt’s Bulletin säger Bloomberg News:

FOMC-protokollet gjorde det klart att vägen till minskade stimulanser finns där och en del investerare har använt detta som en ursäkt till att sälja olja.

Enligt protokollet från FOMC-mötet den 11-12 december var deltagarna oeniga om när tillgångsköpen bör avslutas, men rösterna var ”ganska jämnt spridda” mellan de som tyckte att köpen bör avslutas vid mitten av år 2013 och de som tycker att köpen bör fortsätta längre.

Av FOMC-protokollet framgick att flera deltagare tyckte att det vore lämpligt att avsluta köpen ”väl före slutet av år 2013″, då de känner oro över den finansiella stabiliteten och storleken på bankens balansräkning”. Fed köper för närvarande bolånepapper och statsobligationer för 85 miljarder dollar per månad.

Fed-protokollet gav också stora återverkningar. På ädelmetallmarknaden har spotpriset på guld sjunkit cirka 13 dollar till 1.651 dollar per uns. Silverpriset har gått ned 0:51 dollar till 29:67.

En stor del av guldets ’bull-market’ har varit en lätt penningpolitik och ett slut på det kommer att skada rallyt. Det är fortfarande för tidigt att utlysa slutet då dessa låga priser i slutändan kan locka till sig fysiska köpare som till stor del har varit frånvarande.

Sade Wang Xiaoli på CITICS Futures till Bloomberg News.

Bland basmetallerna har kopparens tremånaderstermin sjunkit 81 dollar till 8.083 dollar per ton, medan zinkpriset sjunkit 15 dollar till 2.073.

”Fed-protokollet har blivit marknadens bekymmer. En av de främsta anledningarna till att råvarupriserna har förblivit höga på senare år är en relativt svag dollar, så om det ändras så behöver vi omvärdera vad som är rimliga prisnivåer”, sade Xiong Dabiao på Minmetals Futures till Bloomberg News.

Basmetaller (pris/ton, tremånaderstermin)

  • Koppar -81 USD 8.083
  • Zink -15 USD 2.073
  • Aluminium -22 USD 2.094
  • Nickel -160 USD 17.340
  • Bly -45 USD 2.355
  • Tenn -180 USD 23.800

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

  • Guld -12:55 USD 1.651:40
  • Silver -0:51 USD 29:67

Rekommendationer för guldhandel v38

Efter den initiala reaktionen efter den amerikanska centralbanken (FED) har guld och silver inte orkat klättra vidare. Många aktörer som köpt på förväntningar om ytterligare stimulanser har legat beredda att ta hem vinster. Ordspråket ”buy the rumour and sell the fact” verkar gälla den har veckan. Undertonen är ändå stark och rekylerna mycket små.

Vår bedömning är att priserna har fortsatt mer att ge med nivån $1800 inom räckhåll för guld (spot i London handlas kring $1862 i skrivandes stund). En tänkbar strategi (för den som inte redan köpt) är att bevaka den tidigare högsta nivån $1780 och agera på ett genombrott. Scenariot är likartat för silverpriset med rekommenderad bevakning av förra veckans toppnivå på $35/oz ($34,50 i skrivandes stund).

Kan bli ytterligare obligationsköp för FED

FED-chefen Ben Bernanke höll tal i Jackson Hole i fredags och då sade han bland annat att ytterligare obligationsköp för att stötta tillväxten och minska arbetslösheten inte alls är omöjligt. De kostnader som icke-traditionell policy innebär är helt hanterbara, enligt Bernanke, och därför utesluter han inte att FED kan använda sådana åtgärder igen såvida de ekonomiska förhållandena talar för det.

Hög arbetslöshet under lång tid skadligt 

Sedan i januari har det inte skett någon nettoförändring i arbetslöshetsnivån i USA och om det inte sker någon snabbare tillväxt än som skett den senaste tiden kommer också arbetslösheten att ligga kvar på alldeles för höga nivåer under en lång tid framåt. Enligt Bernanke är långa perioder med hög arbetslöshet både ett slöseri med mänskliga talanger, lidande för individerna och dessutom en risk för att ekonomin kan skadas under många år framåt.

Därför vill man från FED:s sida försöka minska arbetslösheten och då kan alltså icke-traditionella policyåtgärder vara ett sätt. Enligt Bernanke har man de senaste åren fått bra erfarenhet från sådana åtgärder, såväl i USA som i andra länder. Om USA inte skulle använt sig av sådana åtgärder skulle recessionen 2007 – 2009 ha varit djupare och den nuvarande återhämtningen skulle också ha varit långsammare än den varit, menar Bernanke vidare i sitt tal.

Också nackdelar med icke-traditionella åtgärder

Bernanke var dock tydlig med att användningen av icke-traditionella åtgärder också har sina nackdelar. Bland annat är de relativt sett svårare att införa än mer standardiserade åtgärder. De delar också de begränsningar som penningpolitiken rent generellt har, till exempel att penningpolitik inte av sig självt kan uppnå det som ett bredare och mer balanserat set av ekonomiska policyåtgärder annars kan uppnå.

De kan exempelvis inte neutralisera de finanspolitiska och finansiella risker som landet möter och inte heller finjustera de ekonomiska resultaten.

Tyskland flyttar 674 ton guld

Nästan hälften av Tysklands guldreserver hålls i ett valv på Federal Reserve Bank of New York. Och nu har Bundesbank beslutat att flytta hälften av guldet till Tyskland och Bundesbank valvet i Frankfurt.

Tysklands guld

På grund av säkerhetsskäl så kan inte banken uppge hur man flyttar detta guld eller vad det kommer att kosta men banken uppger att de har stor erfarenhet att denna typ av verksamhet.

Det var under kalla kriget som Västtyskland beslutade att flytta guldet så långt västerut som möjligt för att inte Sovjet skulle lägga beslag på guldet vid en eventuell invasion.

Den amerikanska centralbanken lagrar det tyska guldet utan kostnad med teorin att utländskt guld stödjer dollarns ställning som global reservvaluta. En talesman för den Amerikanska Centralbanken FED avstod från att kommentera detta.

Mer än två tredjedelar av Tysklands guldreserv som är värderad till 137 miljarder Euro lagras utanför landet i valv som återfinnes i New Yotk, Paris samt London.

De tyska guldreserverna kulminerade under 1968 till omkring 4.000 ton, innan kollapsen av det så kallade Bretton Woods-systemet med fasta internationella växelkurser.

Nya rekord för guldpriset

Guldpriset har stigit till årshögsta efter en uppgång med 100 dollar på en månad. Det som troligtvis ligger bakom är senaste tidens penningpolitiska lättnader.

Guld handlades på måndagseftermiddagen till 1.790 dollar per troy uns. Det är den högsta nivån sedan mitten av november förra året. Efter en kraftig uppgång med 20 dollar strax efter 14-tiden sjönk guldpriset tillbaka ned mot 1.780 dollar per troy uns. Trenden de senaste månaderna är dock otvetydigt att priset stiger. Bara den senaste månaden är uppgången ungefär 100 dollar. En viktig orsak är centralbankernas agerande.

Amerikanska centralbanken FED har annonserat en ny omgång stödköp, ECB har lanserat ett nytt program för villkorade stödköp och även Bank of Japan har ökat stimulanserna. För den som oroar sig för inflation i kölvattnet av de penningpolitiska lättnaderna är guld en klassisk tillflyktsort.

Låga, i många fall negativa realräntor, innebär att den avkastning man går miste om genom att hålla guld, som inte ger någon direktavkastning alls, blir liten.

”Alla stöden är på plats. Om inte guldet under de här förutsättningarna kan printa nya rekord så kan man bli lite osäker på om det långa rallyt är över”

Säger Filip Peterson från SEB.

Den här veckan sticker guldet enligt analytiker

Deutsche Bank tror att guldpriset når 1900 dollar per troy uns i slutet av månaden och 2300 dollar tills tredje kvartalet nästa år. Detta pekar även på en ny undersökning genomförd av Bloomberg.

Det som Deutsche bank är mest positiv till är till vilken nivå guldpriset ska ligga på i slutet av månaden, vilket de tror blir 1900 dollar per troy uns.

Enligt enkäten som frågat ett antal analytiker utförd av Bloomberg ska guldpriset stiga denna vecka till följd av ytterligare en runda kvantitativa lättnader från den amerikanska centralbanken Fed.

Priset på guld ska stiga till 1900 dollar per troy uns enligt medianvärdet för de tio senaste prognoserna, medan konsensus ligger på 1813 dollar. Detta indikerar ett haussigt sentiment för ädelmetallen.

Därför stiger guldpriset

Guldpriset har stigit till de högsta nivåerna på de senaste 7 månaderna. Bakomliggande orsak är den senaste tidens besked om nya stimulanser från världens tyngsta centralbanker Fed.

Guldpriset

Guld kostade i ondags 1.772 dollar per troy uns. Det är det högsta noterade priset sedan februari. Bara den senaste månaden har priset stigit 157 dollar eller 8,8 procent. På torsdagen föll priset tillbaka något men noteringen 1.759 dollar är fortfarande klar över de nivåer som gällt sedan i vintras.

Bakom denna höjning i guldpriset ligger den senaste tidens besked om penningpolitiska lättnader, bland annat i form av stödköp. Såväl ECB som Federal Reserve har annonserat nya åtgärder. Och strax efter, mellan onsdag och torsdag var det Bank of Japans tur att lansera utökade stödköp. Därmed har världens tre största centralbanker dragit i gång en ny stor våg stimulans.

Med centralbanker som låter sedelpressarna gå ökar risken för framtida inflation och då är guld en klassisk tillflyktsort.

”Guld får ett lyft av allt som är någon form av kvantitativa lättnader. Vid någon punkt kommer vi att få se vinsthemtagningar men uppåttrenden kommer att fortsätta”, säger Bernard Sin, ansvarig för valuta- och metallhandeln på guldhandlaren MKS Finance, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Guldpriset fortsätter att falla

Guldpriset har fallit 1,6 procent i veckan och fortsätter att falla. Gårdagens Fed-möte gav inte det positiva genomslag man hade hoppats på. Förhoppningarna att Fed skulle intervenera kraftigt var höga men utgången blev försiktiga stimulanser där centralbanken säljer kortare stadspapper och köper längre löptider. Fed behöll även löftet att hålla räntan oförändrad tom slutet av 2014.

Analytiker på svenska banker har synen att guld kommer att nå nya höjder innan året är slut men utfallsrummet är stort och en stop loss i $1500/ozt-trakten att rekommendera.

Så drar du nytta av de stigande guldpriserna

Under den senaste tiden har flera länder presenterat offentliga stimulanser som har lett till att det slumrande guldpriset nu har tagit fart uppåt igen. I torsdags förra veckan så nådde guldpriset den högsta nivån på sju månader.

Guldpriset kommer att öka enligt experterna

Såväl SEB som Handelsbanken har nyligen presenterat analyser där de spår att guldpriset kommer att öka ytterligare. Exempelvis pekar Handelsbanken på det faktum att guldpriset det senaste året har rört sig i takt med inflationsförväntningarna i USA. I torsdags presenterade Fed vilka åtgärder de ska göra (Q3) för att stärka den amerikanska ekonomin och i samband med detta steg guldpriset.

När Fed tidigare har släppt Q1 och Q2 steg guldpriset med hela 70 procent.

Så handlar du med guld

Hur gör man om man vill handla med guld och dra nytta av de stigande guldpriserna? Ja, man kan till exempel handla med någon av de börshandlade fonder som följer guldet. Det finns många att välja på, både de fonder som köper in fysiskt guld och de som använder sig av derivatmarknaden, så kallad syntetisk replikering.

Några exempel är SPDR Gold Trust, iShares GoldTrust och Xetra-Gold. Certifikat är ett annat alternativ som man kan handla med via börsen. Bull-certifikat är för den som tror på en uppgång av guldpriset, medan Bear-certifikat är för den som tror på en nedgång. Vidare kan man handla aktier i guldbolag, vilket innebär att det inte bara är guldpriset som påverkar kursen, utan också bolagens produktion och allt annat som brukar påverka aktiekurserna. Två exempel på guldbolag att handla med är Nordic Mines och Semafo.

Aktiefonder är ett ytterligare alternativ där också avkastningen påverkas av förvaltarens urval. Blackrock World Gold är ett exempel där man investerar i företag som är verksamma inom guldutvinning. Slutligen kan man också handla med fysiskt guld hos exempelvis Tavex eller Guldcentralen.

Källa:

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ravaror/sa-placerar-du-i-guld-446066