Rekommendationer för guldhandel v38

Efter den initiala reaktionen efter den amerikanska centralbanken (FED) har guld och silver inte orkat klättra vidare. Många aktörer som köpt på förväntningar om ytterligare stimulanser har legat beredda att ta hem vinster. Ordspråket ”buy the rumour and sell the fact” verkar gälla den har veckan. Undertonen är ändå stark och rekylerna mycket små.

Vår bedömning är att priserna har fortsatt mer att ge med nivån $1800 inom räckhåll för guld (spot i London handlas kring $1862 i skrivandes stund). En tänkbar strategi (för den som inte redan köpt) är att bevaka den tidigare högsta nivån $1780 och agera på ett genombrott. Scenariot är likartat för silverpriset med rekommenderad bevakning av förra veckans toppnivå på $35/oz ($34,50 i skrivandes stund).

Tyskland flyttar 674 ton guld

Nästan hälften av Tysklands guldreserver hålls i ett valv på Federal Reserve Bank of New York. Och nu har Bundesbank beslutat att flytta hälften av guldet till Tyskland och Bundesbank valvet i Frankfurt.

Tysklands guld

På grund av säkerhetsskäl så kan inte banken uppge hur man flyttar detta guld eller vad det kommer att kosta men banken uppger att de har stor erfarenhet att denna typ av verksamhet.

Det var under kalla kriget som Västtyskland beslutade att flytta guldet så långt västerut som möjligt för att inte Sovjet skulle lägga beslag på guldet vid en eventuell invasion.

Den amerikanska centralbanken lagrar det tyska guldet utan kostnad med teorin att utländskt guld stödjer dollarns ställning som global reservvaluta. En talesman för den Amerikanska Centralbanken FED avstod från att kommentera detta.

Mer än två tredjedelar av Tysklands guldreserv som är värderad till 137 miljarder Euro lagras utanför landet i valv som återfinnes i New Yotk, Paris samt London.

De tyska guldreserverna kulminerade under 1968 till omkring 4.000 ton, innan kollapsen av det så kallade Bretton Woods-systemet med fasta internationella växelkurser.

Guldet tvekar

Centralbankernas stimulanspaket ser ut att få mindre verkan på råvarupriserna. Uppgångarna som brukar komma som en följd av den ökade likviditeten verkar inte bli så stark efter den senaste injektionen av stimulanser.

Det skriver SEB i en ny marknadsrapport.

I stället för att priserna handlas kraftigt uppåt så har marknaden börjat fokusera på nedskrivna globala tillväxtprognoser från ECB och internationella valutafonden. Dessutom tynger osäkerheten om vad som händer i USA med det så kallade fiskala stupet. Situationen i eurozonen och inbromsningen i Kina gör inte det hela bättre.

Sammantaget innebär detta att SEB räknar med nedgångar eller stillastående priser för många råvaror de kommande tre månaderna. Mot strömmen räknar banken med att guldet går, även om prisutvecklingen där har varit en besvikelse den senaste tiden.

Trots nästan perfekta förhållanden för en uppgång för guldpriset den senaste månaden har priset inte tagit fart uppåt. Följande faktorer är några av dem som borde fått guldpriset att rusa:

  • Stort sug från centralbanker att köpa guld
  • Stora stimulanspaket från bland annat amerikanska centralbanken
  • Löften om fortsatt låga räntor från centralbanker
  • Stort köptryck från börshandlade guldfonder

Men det räckte ändå inte till att pressa upp guldet över 1 800 dollar per uns, det räckte inte ens till en ny 12-månaderstopp.