GuldAdam vill ha etiska branchregler

Nu går även företaget GuldAdam ut och uppmanar alla aktörer inom guldbranchen att komma överens om etiska branchregler för att skydda kunderna mot dolda avgifter

Initiativet kommer efter att SVT:s granskning har visat att industrin idag inte följer gemensamma regler för hur man bedömer och behandlar kunders guld.

Det måste vara så att man ska kunna få ett garanterat minimipris och kunna följa med värderingen av sitt guld. Samtidigt skall det inte få finnas dolda värderingsavgifter eller annat som gör prissättningen ogenomskinlig

Säger Jan Nyberg, VD för GuldAdam.

Han vill nu ta initiativ till att samla branschen för gemensamma minimiregler och en branschkod som skall förhindra dolda avgifter.

GuldAdam förväntar sig få branchens stöd för dessa riktlinjer:

  • Det bör alltid vara möjligt att följa hela värderingsprocessen för att säkerställa att vikt och guldhalt (karat) värderas korrekt
  • Vågarna för vägning av guld måste vara certifierade.
  • Köparen av guld måste ha ett synligt polistillstånd.
  • När man säljer sitt guld skall man läsa villkoren för försäljning och underteckna ett försäljningsavtal.
  • Det måste finnas ett synligt lägsta pris på alla guldkarat och dolda avgifter får ej förekomma
  • Returavgifter får ej överstiga kostnad för porto.

 

Upplands Väsby sålde mest guld 2012

GuldAdamGulduppköparfirman GuldAdam visar helt transparent dess försäljning och antal kunder i olika kommuner runt om i Sverige.

På första plats hamnar Upplands Väsby med totalt 909 kunder och 3,645,619.06 SEK. Intressant att även se Piteå på femte plats, men detta beror troligtvis på lokala kampanjer som GuldAdam inriktat sig på.

Johan Salzmann kommunikationschef på GuldAdam Sverige säger:

Svenskarna har verkligen fått upp ögonen för möjligheten att återvinna sitt guld under 2012. Guldet som återvinns till oss smälts ned och används till bland annat nya smycken eller i tillverkningsindustrin. Det är egentligen som att panta sina burkar, man göra miljön en lika stor tjänst när man säljer sitt guld men man får mycket mer betalt

Hela topplistan över försäljningar:

Stad
Upplands Väsby total:
Kunder
909
Försäljning
3,645,619.06 SEK
Uppsala total: 767 3,197,427.42 SEK
Västerås total: 691 2,623,596.22 SEK
Linköping total: 522 2,250,942.00 SEK
Piteå total: 419 1,690,360.04 SEK
Eskilstuna total: 407 1,877,929.55 SEK
Östersund total: 377 1,396,458.55 SEK
Borlänge total: 335 1,347,281.00 SEK
Södertälje total: 325 1,847,655.18 SEK
Umeå total: 311 1,145,461.43 SEK
Kristianstad total: 283 1,064,569.77 SEK
Växjö total: 264 1,109,240.55 SEK
Sandviken total: 243 767,707.64 SEK
Gävle total: 241 961,366.66 SEK
Karlstad total: 231 923,041.44 SEK
Falun total: 219 805,720.58 SEK
Halmstad total: 203 864,393.34 SEK
Ängelholm total: 197 833,781.90 SEK
Avesta total: 196 700,747.21 SEK
Varberg total: 188 787,207.71 SEK

Källa

Guldåtervinning är en ny trend

skattkistaI spåren av finanskriser och turbulens på de de olika finansmarknaderna 2008 och 2009 föddes en ny bransch, nämligen gulduppköparna. I dag finns ett stort antal företag som köper guld av privatpersoner.

Men guldbranschen har dock också lockat till sig oseriösa aktörer, även om det, enligt branschen själv, har skett en ordentlig sanering. Mycket talar också för att den processen fortsätter bland annat genom att företag slås ut eller slår sig samman.

Konsumentverket har under de senaste åren fått ta emot ett ökande antal anmälningar mot i första hand ett tiotal gulduppköpare, som nu granskas närmare. De flesta anmälningarna gäller de företag till vilka man skickar in sitt guld i speciella kuvert, eller påsar för att få det värderat och sålt.

Klagomålen handlar om att säljarna inte fått sina pengar som överenskommet, att det förekommit dolda avgifter, tolkningar av villkoren och olika erbjudanden.

Johan Salzmann, kommunikationschef hos Guld Adam Sverige säger till SvD:

Mitt intryck är ändå att branschen är betydligt seriösare än vad den utmålats som. Praktiskt taget alla i branschen arbetar på samma sätt när det gäller värdering och priser eftersom det grundar sig på det internationella dagspriset på guld. Men det är en ung bransch som ska etablera sig i folks medvetande plus att det ju ofta finns höga förväntningar på vad de vackra guldsmyckena man har hemma kan vara värda.

Gulduppköparna köper oftast via särskilda butiker eller direkt via brev/paket eller av säljarna på turnéer är i klartext skrothandlare i olika ädla metaller.

Uppköparna betalar för nästan allt guld eller platina och även ibland silver. Betalningen sker efter exempelvis guldhalten eller vikten. Och köparen drar av på priset sina omkostnader. Så bäst betalt får köparen troligtvis via Internet och inte via en ”guldträff” som brukar anordnas runt om i Sverige.

En anledning till att guldbranschen fått dåligt rykte och anklagas för att lura säljarna beror på att man jämför gulduppköparföretagens pris med det pris man erbjuds av pantbanker eller guldsmeder. Dessa värderar ofta smycken högre och detta beror på att pantlånarna och guldsmederna lägger ett estetiskt värde på ädelmetallen.

Det bästa är även att själv väga och fota av guldföremålen innan de skickas iväg till en eventuell köpare och på andra sätt dokumentera föremålen.

Johan Salzmann på Guld Adam uppger till SvD att man under en månad kan köpa upp till omkring 100 kilo guld.

Pantsättningen av guld blir mindre

Allt färre och färre personer pantsätter guld bara för att sälja det till pantbankerna. Och bland de aktörer som enbart ägnar sig åt att köpa guld av privatpersoner kan konkurrensen bli stenhård framöver – om det svajiga guldpriset sjunker.

Svenska pantbanksföreningenGuldpriset har svajat upp och ner under våren. Inledningen på året var det värsta ända sedan år 1988. Efter spekulationer om att det längsta råvarurallyt sedan första världskriget kan vara över så har guldpriset svängt igen. Och pantbranschen märker av prissvängningar, säger Jonny Westling som är ordförande för branschorganisationen Svenska Pantbanksföreningen. Visserligen är de som pantsätter guld i syfte att låna pengar fortfarande lika många. Men kundkategorin som bara lämnar in guld i försäljningssyfte har däremot minskat.

Ja, det har ju varit högt tryck på guldförsäljningen och folk har pantsatt för att sedan inte hämta ut sina pantsatta varor. När priset var som högst hade branschen en förfalloprocent på 15-20 procent, men nu är den nere i 5-10 procent. Som läget var innan den stora ökningen av guldpriset började, säger Westling till SvD.

Den minskning som skett när det gäller guldet under det senaste halvåret tar pantbankerna igen inom sina andra varor som till exempel silver, ädelstenar och klockor. Däremot tror Jonny Westling att de aktörer som enbart sysslar med att köpa guld från privatpersoner kan få det tufft om guldpriset dalar ännu mer framöver. Han får till viss del medhåll av Guldadam, ett av de företag som köper guld av privatpersoner via både webb och fysiska butiker. Enligt Guldadams vd David Aspehult kommer de i nuläget tiotal aktörer som uteslutande ägnar sig åt att köpa guld på det här sättet troligtvis bli färre i framtiden.