Sälja guld

Detta är en guide till dig som vill sälja ditt guld. 

Först och främst måste du vara 18 år och kunna visa legitimation. Du kan sälja smycken, hela eller trasiga, skrotguld och tandguld. Det finns flertalet olika tillvägagångssätt för att sälja guldet. Du kan antingen gå in i en guldbutik eller skicka guldet, med ett så kallat guldbrev, till ett företag som köper guld.

Guldpriset på börsen är dagsaktuellt och butikerna uppdaterar sina priser när de förändras på börsen. Börspriset är dock inte det samma som det du får i handen. I butiken kontrolleras guldhalten och vikten, vilket är det som avgör priset. Det kan vara givande att ta reda på vem som betalar bäst innan du bestämmer var du ska sälja ditt guld, eftersom priserna varierar mellan olika butiker.

Om du inte vill gå till en butik kan du skicka ditt guld med post med ett så kallat guldbrev. Det finns flera företag som erbjuder tjänsten. En del guldköpare har både butik och guldbrev.

Om du ska skicka ditt guld, beställer du först ett kuvert som köparen (företaget) skickar till dig gratis. Därefter packar du ditt guld och går till ett postkontor med kuvertet. Brevet skickas till företaget som rekommenderat brev. De allra flesta företagen står för denna kostnad. Företaget gör en värdering och om du accepterar denna får du oftast pengarna redan samma dag, eller dagen efter. Försändelsen är vanligtvis försäkrad upp till 5  000 kronor.

Om du har ett fint och annorlunda smycke, så kan det vara värt mer än bara guldvärdet. Det kanske finns en sten eller en ovanlig design som gör just ditt smycke mer värdefullt. Kontrollera därför med en juvelerare vad just ditt smycke är värt, innan du säljer det för bara guldvärdet för stenen får du ej betalt för.

Tips till dig som ska sälja guld

Att sälja guld på nätet har blivit mycket populärt de senaste åren i Sverige.

Det är förvisso inte är så konstigt med en osäker världsekonomi har guldpriset rusat iväg samtidigt som folk gärna vill få lite mer pengar över till konsumtion genom att sälja gammalt guld som inte används längre.

För oss som vill sälja guld har det inneburit att nätköparna erbjuder högre pris per gram än vad vi vanligtvis får om vi gått till den lokala guldsmeden men det har även inneburit att det funnits en och annan oseriös entreprenör som skadat marknaden som helhet.

I dagsläget finns det dock flertalet etablerade och seriösa guldköpare på marknad så med lite research behöver du som kund inte känna dig otrygg.

Några tips för dig som funderar på att sälja ditt guld:

– Använd Google och titta på konsumentverkets hemsida

– Kontrollera företaget hos allabolag.se eller 121.nu

– Ring företaget och ställ några enkla kontrollfrågor såsom vilken försäkring som gäller vid transport. Vilka extra kostnader som kan tillkomma osv.

Och en sista fråga du bör ställa dig själv är om du verkligen är i behov av att sälja guldet just nu. Kan du vänta några år och då ett ännu högre pris?

En guldhandlare om att sälja guld

En guldhandlare som vi har pratat med säger att han har märkt att det har skett en markant ökning av antalet kunder som har sålt sitt guld till butiken den senaste tiden. Han säger att många kunder som har haft guldet liggande hemma har börjat städa nu, eftersom priset är så högt. Kunderna kan antingen komma in i butiken och få guldet värderat direkt, eller skicka guldet till butiken. Handlaren säger att de flesta föredrar att komma till butiken.

De flesta kunderna kommer in i butiken, eftersom det fortfarande är många som inte vågar skicka sitt guld med post. Vi gör värderingen direkt framför kunden. Vi väger guldet och gör ett skraptest för att komma fram till vilken karat guldet är.

Handlaren beskriver hur de bestämmer vilken karat guldet är.

Man skrapar guldet mot en natursten så att lite guld fastnar på den. Därefter penslar man med kungsvatten för att se om guldet stannar kvar eller löses upp. När det stannar kvar har man bestämt guldhalten.

Kungsvatten är en blandning av två olika syror och det finns separata kungsvatten för olika karat, från 8 till 23 karat. Kungsvatten är den enda metoden som finns för att bestämma vilken karat guldet har.

Handlaren berättar även att det är bra att göra skraptestet direkt framför kunden, eftersom en del kunder tror att deras smycken har ­högre karat än vad de verkligen har. Då är det enkelt att kunna visa direkt för kunden att det inte är så.

Om kunden istället väljer att skicka guldet till butiken, görs värderingen på samma sätt. Därefter skickar butiken E-post med värderingen till kunden och skickar ett sms där det står att kunden har fått E-post. Detta för att kunden ska kunna godkänna värderingen och få sina pengar så snabbt som möjligt.

Handlaren menar att det aldrig har hänt att en kund har blivit missnöjd med butikens värdering. Om det skulle hända får kunden betala 300 kronor. Det täcker kostnaden för guldbrevet, portot för rekommenderat brev och arbetskostnaden för värderingen.

Butiken arkiverar och skannar även samtliga avtal som har kommit in och skickar dem till polisen. Det är lag på att samtliga guldköp måste registreras och skickas till polisen. Först efter en månad får man smälta ner guldet och göra nya smycken eller exportera det.

Ett svar på ”Sälja guld”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *