Guldskrot: Guldfynd bland elskrot

Gruvbolaget Boliden har satsat på att leta efter guld och andra värdefulla metaller i gamla mobiltelefoner och dataprylar. Denna satsning har gjort att företaget nu blivit världens största återvinnare av metaller.

Sveriges Klondyke

Företaget Boliden bildades i februari 1931 i orten med samma namn. Boliden, som ligger i Västerbotten, kom därför att kallas för Sveriges Klondyke. Under och efter andra världskriget hungrade världsmarknaden efter råvaror som guld och malm och detta kunde Boliden alltså leverera.

Idag är Boliden återigen känt som Sveriges Klondyke. Denna gång efter att man har börjat leta efter guld och andra värdefulla metaller i gamla mobiltelefoner, datorer, kaffekokare, kylskåp och dammsugare som har lämnats in för återvinning. Faktum är att ett ton gamla mobiltelefoner kan ge så mycket som 100 till 200 gram guld.

Lönsamt och hållbart

I Europa är vi väldigt duktiga på att samla in elektronikskrot, medan i USA ligger man än så länge steget efter. Mycket beror det på det EU-direktiv som kom 2005 för att hindra elektronikskrotet att hamna på våra soptippar samtidigt som man ville försöka stoppa den växande illegala exporten av miljöfarligt, men värdefullt elektroniskt skrot. Eftersom priset på råvaror och metaller samtidigt stiger är det viktigt att hitta sätt för att hantera elektronikskrotet och att världens resurser är ändliga.

I Bolidens fall är återvinningen också en både lönsam och hållbar affär eftersom de måste producera dessa metaller i vanliga fall. Tack vare återvinningen kan Boliden konkurrera med stora aktörer som Auribus i Tyskland och Umicore i Holland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *