Guldskrot: Guldfynd bland elskrot

Gruvbolaget Boliden har satsat på att leta efter guld och andra värdefulla metaller i gamla mobiltelefoner och dataprylar. Denna satsning har gjort att företaget nu blivit världens största återvinnare av metaller.

Sveriges Klondyke

Företaget Boliden bildades i februari 1931 i orten med samma namn. Boliden, som ligger i Västerbotten, kom därför att kallas för Sveriges Klondyke. Under och efter andra världskriget hungrade världsmarknaden efter råvaror som guld och malm och detta kunde Boliden alltså leverera.

Idag är Boliden återigen känt som Sveriges Klondyke. Denna gång efter att man har börjat leta efter guld och andra värdefulla metaller i gamla mobiltelefoner, datorer, kaffekokare, kylskåp och dammsugare som har lämnats in för återvinning. Faktum är att ett ton gamla mobiltelefoner kan ge så mycket som 100 till 200 gram guld.

Lönsamt och hållbart

I Europa är vi väldigt duktiga på att samla in elektronikskrot, medan i USA ligger man än så länge steget efter. Mycket beror det på det EU-direktiv som kom 2005 för att hindra elektronikskrotet att hamna på våra soptippar samtidigt som man ville försöka stoppa den växande illegala exporten av miljöfarligt, men värdefullt elektroniskt skrot. Eftersom priset på råvaror och metaller samtidigt stiger är det viktigt att hitta sätt för att hantera elektronikskrotet och att världens resurser är ändliga.

I Bolidens fall är återvinningen också en både lönsam och hållbar affär eftersom de måste producera dessa metaller i vanliga fall. Tack vare återvinningen kan Boliden konkurrera med stora aktörer som Auribus i Tyskland och Umicore i Holland.

Investera i guld

Vill du veta mer om investera i guld?I den här artikeln får du tips om alternativ för  investering i guld.

Det finns flera olika sätt varpå man kan placera i guld. Ett vanligt alternativ för den som vill handla med guld är att köpa aktieandelar i börshandlade fonder som i sin tur placerar sina tillgångar i guld. En av de mest kända och största guldfonderna är SDPR Gold Trust som köps och säljs på New York-börsen.

Man kan också handla med avancerade guldterminer. Dessutom finns förstås det traditionella sättet att investera i guld, nämligen att köpa en guldtacka eller mindre guldmynt till marknadspriser. Det kan man exempelvis göra hos Guldcentralen, Norsk Svensk Guld och Tavex. Man kan också belåna äldre smycken och guldklockor hos pantbankerna, där prissättningen följer guldpriset på marknaden. Slutligen kan man köpa aktier i gruvbolag som bryter och prospekterar guld, exempelvis Boliden, Goldcorp Inc och Newport Mining.

Guldtackor – Bild CC Flickr @digitalcurrency

Fördelar och nackdelar med att placera i guld

De olika varianterna att placera i guld har såväl fördelar som nackdelar. Om man placerar i guldfonder så avspeglar dessa guldpriset. Det tillkommer också courtage och växlingsavgift till mäklarna. Om man som svensk placerar i utländska guldfonder, som handlas i amerikanska dollar, så tar man även del av eventuella valutaeffekter, så placering i guldfonder kan vara kostsamt.

Att handla i guldterminer är billigare, men då bör man istället som placerare vara mer teknisk kunnig och mer riskbenägen. Guldterminer fungerar som optioner, det vill säga att innehavaren har rätt att köpa guld till ett bestämt pris vid en bestämd tidpunkt. På så sätt kan man spekulera i upp- och nedgångar genom att placera i Bull eller Bear terminer. Att investera i fysiskt guld, som guldtackor, ger den fördelen att man kan ta med sig guldet vid behov och en sådan investering ger också en större riskspridning i en väldiversifierad portfölj.

Boliden guld

Vill du veta mer om boliden guld? Vi rekommenderar då att använda sökfunktionen till höger så kommer du att hitta mer information om boliden guld.

Mer om boliden guld

Snart kommer mer information om boliden guld, vi uppdaterar för tillfället