Guldboom i Afrika

afrika guldDet verkligen inte fråga om någon Klondike-stämning just nu. Och det finns en enkel förklaring till detta: guldpriset fallet nästan fritt. I dagsläget ligger priset per uns på 1 285 dollar, ett ras med nästan 25 procent på ett år.

Och prisfallet får även stora effekter på gruvindustrins guldsatsningar. I mars i år pågick bara 172 guldprospekteringar i hela världen, enligt Interra RMG:s databas, mindre än hälften mot mars förra året. Även andra metaller har drabbats av prisnedgångar, men ingenstans har nedgången varit så kraftig som för guldet.

Men det finns ett tydligt undantag i nedgången i guldaktiviteten. I Afrika, särskilt i Västafrika, är det snarare jakten på guld som håller uppe borrningssaktiviteten över huvud taget, visar nya siffror från Interra RMG.

Under maj i år stod guldet för häpnadsväckande 85 procent av det totala antalet borrningsprojekt på kontinenten. 23 av 27 projekt på kontinenten under månaden fokuserade på just guld. Guldprojektens dominans i Afrika återspeglas också i att hela 41 procent av borrningarna på kontinenten återfinns i det guldtäta Västafrika, enligt rapporten.

Gulddominansen i Afrika skulle kunna förklaras med att guldet, jämfört med andra metaller, är både lättillgängligt och lätt att sälja.

Guld är ett relativt säkert kort ändå, där är det bara att sälja det man får upp. När det gäller koppar och zink är förhandlingsläget betydligt tuffare, och de riktiga specialiteterna som sällsynta jordartsmetaller är trots den stora efterfrågan svåra både att utvinna och att hitta köpare till.

Säger Magnus Ericsson, grundare av Raw Materials Group, nu en del av Interra RMG.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *