Spotpriset på guld oförändrat

Commerzbank

Spotpriset på guld är i stort sett oförändrat på 1.655 dollar per uns, efter att på fredagen ha upplevt prissvängningar på närmare 40 dollar och som lägst ha noterats på cirka 1.625 dollar.

Även silverpriset visade små förändringar på med en nedgång på 0:01 dollar till 30:205.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev:

De skarpa uppgångarna i löne- och energikostnader, tillsammans med lägre malmhalter, gör livet svårt för gruvbolag trots priser nära rekordnivåer – under hela 2012 nådde guldpriset en rekordhög genomsnittsnivå på nära 1.670 dollar per uns.

Commerzbank visar även på exempel där den sydafrikanska guldproducenten Harmony Gold planerar att under en tid stänga sin största gruva på grund av att den inte längre är vinstdrivande. Gruvan, Kusasalethu, producerade cirka 180.000 uns guld 2011.

Medan detta troligen inte kommer att få någon större påverkan på priserna – vi ser i huvudsak guldet som en monetär tillgång eller försäkring – men det visar att stigande produktionskostnader kan ge guldet som råvara ett visst stöd på nedsidan.

På London Metal Exchange noterades kopparpriset tremånaderstermin ned 44 dollar till 8.041 dollar per ton, medan zink var 17 dollar lägre på 2.023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *