Stimulansförhoppningar efter FED‐protokoll

Stimulansförhoppningarna efter FED‐protokollet påverkade framför allt guldet i
förra veckan, med en uppgång på över 3 %. De senaste dagarna har vi sett en
rekyl från $1676/oz ned till i skrivandes stund $1655. Guldet har alla
förutsättningar att hålla sig stabilt. Vi tror det kommer att gå upp. Vår bedömning
stöds av den tekniska analysen där vi har ett genombrott på uppsidan. När priset
nu rekylerar kommer stöd att infinna sig vid ”utbrottspunkten”, i princip på
nuvarande nivån.

Vi tror på ädelmetallerna ‐ även silverpriset och platina. Silver har tekniskt brutit
uppåt, men rekylerar nu i linje med övriga metaller. I skrivandes stund handlas
spotsilver i London på 31,41, inte långt ifrån det starka stödet vid $30. Silver följer
ofta guldet men med en större volatilitet. När guld steg med ca 3 % förra veckan,
noterades silver 7,7 % högre!

Här kan du hålla kolla på guldpriset >>

Guldpriset har sjunkit kraftigt

Ingen har missat att guldpriset har sjunkit kraftigt under de senaste veckorna. Dessvärre har nedförsbacken för både guld och guldbolag pågått under en lång tidsperiod. I år tillhör dessa investeringsalternativ några av de absolut sämsta. Nedgången i guld sett utifrån utvecklingen i den största fysiska guldbolaget SPDR Gold Trust uppgår till nästan 15 procent i år.

Den negativa utvecklingen i guldpriset har dock slagits med råge av guldbolagen, dvs. gruvbolag med inriktning på brytning av guld. Under samma period har den största guldbolaget Market Vectors Gold Miners ETF (ticker GDX) sjunkit med hela 40 procent.

Dock har guldpriset och guldbolagen rekylerat upp. Det senaste guldprisraset ses av många investerare som en intressant möjlighet att investera i guld och guldbolag till attraktiva nivåer.

Populärt med guldaktier

En av Europas största banker Société Générales (SG) ekonomer tror fortsatt på besked om ytterligare kvantitativa lättnader från Federal Reserve vid mötet nu i september och vid detta scenario spås en fortsatt uppsida för guldpriset och för guldproducenterna.

Kanadensiska guldbolaget Semafo, som även är noterat på Stockholmsbörsen, är en av favoriterna inom guldsektorn.

I händelse av ett QE-scenario i september tror analytikerna på ett guldpris på 1.700 dollar per uns under det tredje kvartalet och 1.760 dollar för Q4.

När det gäller den tröga kursutvecklingen för guldproducenter, som inte har hängt med i guldets prisutveckling, beror det enligt Société Générale på stigande driftkostnader, högre kapitalkostnader och även ökande politiska risker.

FTSE Gold ratio menar nu att aktier i guldbolag handlas till en 45-procentig rabatt i jämförelse med det historiska genomsnittet och 11 procent lägre än vid början av 2012.

Analyshusets huvudfavorit i sektorn är Randgold. Andra favoriter (”most preferred”) är Semafo och Anglogold.

När det gäller Semafo skriver SG att de självklart är besvikna på att bolaget har skrivit ned tillgångarna för dess globala guldreserver med 6 procent, men menar att utvecklingen i den viktiga Wona-Kona gruvan i Burkina Faso är uppmuntrande. Indikationer om sjunkande energikostnader är också ett plus.

Några av de mindre omtyckta aktierna är Iamgold och Petroavlovsk.

Därför faller guldpriset

Råvarupriserna och framförallt guldpriset, handlas lägre efter att Fed-protokollet på torsdagen väckt frågan om en tidigare exit från QE3 än väntat.

fomc

Jonathan Barratt på Barratt’s Bulletin säger Bloomberg News:

FOMC-protokollet gjorde det klart att vägen till minskade stimulanser finns där och en del investerare har använt detta som en ursäkt till att sälja olja.

Enligt protokollet från FOMC-mötet den 11-12 december var deltagarna oeniga om när tillgångsköpen bör avslutas, men rösterna var ”ganska jämnt spridda” mellan de som tyckte att köpen bör avslutas vid mitten av år 2013 och de som tycker att köpen bör fortsätta längre.

Av FOMC-protokollet framgick att flera deltagare tyckte att det vore lämpligt att avsluta köpen ”väl före slutet av år 2013″, då de känner oro över den finansiella stabiliteten och storleken på bankens balansräkning”. Fed köper för närvarande bolånepapper och statsobligationer för 85 miljarder dollar per månad.

Fed-protokollet gav också stora återverkningar. På ädelmetallmarknaden har spotpriset på guld sjunkit cirka 13 dollar till 1.651 dollar per uns. Silverpriset har gått ned 0:51 dollar till 29:67.

En stor del av guldets ’bull-market’ har varit en lätt penningpolitik och ett slut på det kommer att skada rallyt. Det är fortfarande för tidigt att utlysa slutet då dessa låga priser i slutändan kan locka till sig fysiska köpare som till stor del har varit frånvarande.

Sade Wang Xiaoli på CITICS Futures till Bloomberg News.

Bland basmetallerna har kopparens tremånaderstermin sjunkit 81 dollar till 8.083 dollar per ton, medan zinkpriset sjunkit 15 dollar till 2.073.

”Fed-protokollet har blivit marknadens bekymmer. En av de främsta anledningarna till att råvarupriserna har förblivit höga på senare år är en relativt svag dollar, så om det ändras så behöver vi omvärdera vad som är rimliga prisnivåer”, sade Xiong Dabiao på Minmetals Futures till Bloomberg News.

Basmetaller (pris/ton, tremånaderstermin)

  • Koppar -81 USD 8.083
  • Zink -15 USD 2.073
  • Aluminium -22 USD 2.094
  • Nickel -160 USD 17.340
  • Bly -45 USD 2.355
  • Tenn -180 USD 23.800

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

  • Guld -12:55 USD 1.651:40
  • Silver -0:51 USD 29:67

Spotpriset på guld oförändrat

Commerzbank

Spotpriset på guld är i stort sett oförändrat på 1.655 dollar per uns, efter att på fredagen ha upplevt prissvängningar på närmare 40 dollar och som lägst ha noterats på cirka 1.625 dollar.

Även silverpriset visade små förändringar på med en nedgång på 0:01 dollar till 30:205.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev:

De skarpa uppgångarna i löne- och energikostnader, tillsammans med lägre malmhalter, gör livet svårt för gruvbolag trots priser nära rekordnivåer – under hela 2012 nådde guldpriset en rekordhög genomsnittsnivå på nära 1.670 dollar per uns.

Commerzbank visar även på exempel där den sydafrikanska guldproducenten Harmony Gold planerar att under en tid stänga sin största gruva på grund av att den inte längre är vinstdrivande. Gruvan, Kusasalethu, producerade cirka 180.000 uns guld 2011.

Medan detta troligen inte kommer att få någon större påverkan på priserna – vi ser i huvudsak guldet som en monetär tillgång eller försäkring – men det visar att stigande produktionskostnader kan ge guldet som råvara ett visst stöd på nedsidan.

På London Metal Exchange noterades kopparpriset tremånaderstermin ned 44 dollar till 8.041 dollar per ton, medan zink var 17 dollar lägre på 2.023.

Nya rekord för guldpriset

Guldpriset har stigit till årshögsta efter en uppgång med 100 dollar på en månad. Det som troligtvis ligger bakom är senaste tidens penningpolitiska lättnader.

Guld handlades på måndagseftermiddagen till 1.790 dollar per troy uns. Det är den högsta nivån sedan mitten av november förra året. Efter en kraftig uppgång med 20 dollar strax efter 14-tiden sjönk guldpriset tillbaka ned mot 1.780 dollar per troy uns. Trenden de senaste månaderna är dock otvetydigt att priset stiger. Bara den senaste månaden är uppgången ungefär 100 dollar. En viktig orsak är centralbankernas agerande.

Amerikanska centralbanken FED har annonserat en ny omgång stödköp, ECB har lanserat ett nytt program för villkorade stödköp och även Bank of Japan har ökat stimulanserna. För den som oroar sig för inflation i kölvattnet av de penningpolitiska lättnaderna är guld en klassisk tillflyktsort.

Låga, i många fall negativa realräntor, innebär att den avkastning man går miste om genom att hålla guld, som inte ger någon direktavkastning alls, blir liten.

”Alla stöden är på plats. Om inte guldet under de här förutsättningarna kan printa nya rekord så kan man bli lite osäker på om det långa rallyt är över”

Säger Filip Peterson från SEB.

Därför stiger guldpriset

Guldpriset har stigit till de högsta nivåerna på de senaste 7 månaderna. Bakomliggande orsak är den senaste tidens besked om nya stimulanser från världens tyngsta centralbanker Fed.

Guldpriset

Guld kostade i ondags 1.772 dollar per troy uns. Det är det högsta noterade priset sedan februari. Bara den senaste månaden har priset stigit 157 dollar eller 8,8 procent. På torsdagen föll priset tillbaka något men noteringen 1.759 dollar är fortfarande klar över de nivåer som gällt sedan i vintras.

Bakom denna höjning i guldpriset ligger den senaste tidens besked om penningpolitiska lättnader, bland annat i form av stödköp. Såväl ECB som Federal Reserve har annonserat nya åtgärder. Och strax efter, mellan onsdag och torsdag var det Bank of Japans tur att lansera utökade stödköp. Därmed har världens tre största centralbanker dragit i gång en ny stor våg stimulans.

Med centralbanker som låter sedelpressarna gå ökar risken för framtida inflation och då är guld en klassisk tillflyktsort.

”Guld får ett lyft av allt som är någon form av kvantitativa lättnader. Vid någon punkt kommer vi att få se vinsthemtagningar men uppåttrenden kommer att fortsätta”, säger Bernard Sin, ansvarig för valuta- och metallhandeln på guldhandlaren MKS Finance, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Guldpriset fortsätter att falla

Guldpriset har fallit 1,6 procent i veckan och fortsätter att falla. Gårdagens Fed-möte gav inte det positiva genomslag man hade hoppats på. Förhoppningarna att Fed skulle intervenera kraftigt var höga men utgången blev försiktiga stimulanser där centralbanken säljer kortare stadspapper och köper längre löptider. Fed behöll även löftet att hålla räntan oförändrad tom slutet av 2014.

Analytiker på svenska banker har synen att guld kommer att nå nya höjder innan året är slut men utfallsrummet är stort och en stop loss i $1500/ozt-trakten att rekommendera.

Guldpriset stiger

Priset på guld med omedelbar leverans steg betydligt efter den amerikanska sysselsättningsrapporten för maj.

Guldpriset hade cirka 10 minuter efter rapporteringen stigit med 20 dollar jämfört med innan publiceringen, till 1:575 dollar per uns.

Även silverpriset reagerade positivt på den amerikanska rapporten, medan oljan tappade och basmetallerna noterade små förändringar.

Investerare satsar på guld

Nu har några av världens mest framgångsrika investerare bestämt sig för att det är rätt tid att satsa på guld.

 Tar avstånd från guldvarning

Tidigare i år har den välkände finansmannen Warren Buffett (världens tredje rikaste person) varnat för att investera i guld, men nu är det flera investerare som väljer att gå i motsatt riktning från varningen.

Finansmännen George Soros och John Paulson är två av de som har valt att investera i guld efter att guldpriset fallet under det andra kvartalet av 2012. Under det andra kvartalet har såväl George Soros som John Paulson valt att öka sina innehav i den börshandlande guldfonden SPDR Gold Trust. Soros har mer än fördubblat sitt innehav, medan Paulson ökade sitt innehav med närmare 30 procent.

Avvaktar centralbankernas beslut

Guldpriset föll med fyra procent under det andra kvartalet 2012. Detta är det största kvartalsvisa guldprisfallet ända sedan 2008. Sedan halvårsskiftet har guldpriset dock legat i stort sett oförändrat. För närvarande ligger guldpriset på ungefär 1 600 dollar per uns och ett uns är drygt 30 gram.

Anledningen till prisfallet tros bero på att centralbankerna i USA och Europa inte ökade sina åtgärder för att stimulera konjunkturen, vilket i sin tur dämpade den förväntade tillväxten i världsekonomin. Detta minskade efterfrågan på guld som inflationsskydd och till följd av detta sjönk priset på guld.

Många investerare avvaktar nu på den amerikanska centralbanken Feds fortsatta agerande. Om Fed kommer att avisera mer stödköp av amerikanska statsobligationer kan detta leda till uppgång i guldpriset, vilket i sin tur leder till ökat intresse för att köpa guld framöver. Mellan 2008 och 2011 steg guldpriset med hela 70 procent efter att Fed vidtagit åtgärder i form av sänkt styrränta och stödköp av statsobligationer.