Swedac – Myndigheten som granskar guldet

Swedac är en myndighet som utför marknadskontroll på ädelmetallområdet. Det innebär att varor som finns på marknaden kontrolleras – en säkerhet både för konsumenter och för näringsidkare. Detta görs genom besök och stickprovskontroller hos tillverkare, importörer, butiker, grossister, pantbanker, marknader och andra som yrkesmässigt sysslar med ädelmetallarbeten.

Kontrollen omfattar att kraven på finhalt uppfylls, att stämplarna på arbetena är korrekta och att arbetena i övrigt uppfyller lagstiftningens krav. Om reglerna inte följs kan Swedac utfärda försäljningsförbud, som är förenat med vite.

Man kan säga att Swedac är en ”guldpolis” som kontrollerar finhalt och stämplar för ädelmetallarbeten (smycken) och de gör även stickprovskontroller på butiksvågar.

Guldåtervinning är en ny trend

skattkistaI spåren av finanskriser och turbulens på de de olika finansmarknaderna 2008 och 2009 föddes en ny bransch, nämligen gulduppköparna. I dag finns ett stort antal företag som köper guld av privatpersoner.

Men guldbranschen har dock också lockat till sig oseriösa aktörer, även om det, enligt branschen själv, har skett en ordentlig sanering. Mycket talar också för att den processen fortsätter bland annat genom att företag slås ut eller slår sig samman.

Konsumentverket har under de senaste åren fått ta emot ett ökande antal anmälningar mot i första hand ett tiotal gulduppköpare, som nu granskas närmare. De flesta anmälningarna gäller de företag till vilka man skickar in sitt guld i speciella kuvert, eller påsar för att få det värderat och sålt.

Klagomålen handlar om att säljarna inte fått sina pengar som överenskommet, att det förekommit dolda avgifter, tolkningar av villkoren och olika erbjudanden.

Johan Salzmann, kommunikationschef hos Guld Adam Sverige säger till SvD:

Mitt intryck är ändå att branschen är betydligt seriösare än vad den utmålats som. Praktiskt taget alla i branschen arbetar på samma sätt när det gäller värdering och priser eftersom det grundar sig på det internationella dagspriset på guld. Men det är en ung bransch som ska etablera sig i folks medvetande plus att det ju ofta finns höga förväntningar på vad de vackra guldsmyckena man har hemma kan vara värda.

Gulduppköparna köper oftast via särskilda butiker eller direkt via brev/paket eller av säljarna på turnéer är i klartext skrothandlare i olika ädla metaller.

Uppköparna betalar för nästan allt guld eller platina och även ibland silver. Betalningen sker efter exempelvis guldhalten eller vikten. Och köparen drar av på priset sina omkostnader. Så bäst betalt får köparen troligtvis via Internet och inte via en ”guldträff” som brukar anordnas runt om i Sverige.

En anledning till att guldbranschen fått dåligt rykte och anklagas för att lura säljarna beror på att man jämför gulduppköparföretagens pris med det pris man erbjuds av pantbanker eller guldsmeder. Dessa värderar ofta smycken högre och detta beror på att pantlånarna och guldsmederna lägger ett estetiskt värde på ädelmetallen.

Det bästa är även att själv väga och fota av guldföremålen innan de skickas iväg till en eventuell köpare och på andra sätt dokumentera föremålen.

Johan Salzmann på Guld Adam uppger till SvD att man under en månad kan köpa upp till omkring 100 kilo guld.

Så hittar polisen stulet guld och guldtjuvar

Polisbil – Bild Flickr CC @marcuskillen

Det rasslar ur den bruna vadderade papperspåsen när Pernilla försiktigt häller ut juvelerna på det stora arbetsbordet – påsen innehåller en Bismarcklänk, ett halsband med hjärtberlock och två guldringar.

Brottsspanare Ulf Ankarklint vet vad  han letar efter. I morse skickade han ut en lista till stans alla pantbanker med namn på misstänkta personer i ett pågående ärende.

På spaning efter stöldgods inbrottsärende. Det dröjde inte länge förrän han fick napp. En av stans pantbanker svarade att man nyligen haft en låntagare med samma namn som fanns med på Ulfs
lista.

Det verkar som om den här låntagaren har omsatt lånet flera gånger, säger Pernilla, som är biträdande kontorschef.

Då behöver jag få titta på den historiken, ber Ulf Ankarklint.

Han sitter på andra sidan bordet och kontrollerar smyckena med hjälp av en ögonlupp.

Ju mer detaljerade uppgifter som lämnats av den drabbade målsägaren, ju större möjlighet till framgång har polisen i det aktuella ärendet, säger han.

Om det bara finns en bra beskrivning av det försvunna godset i brottsanmälan är möjligheterna mycket större att både kunna spåra tjuven och det stulna godset.

Många saker som försvinner vid bostadsinbrott har ett högt affektionsvärde. Det är viktigt att vi både hittar tjuven och ägaren,  säger Ulf Ankarklint.

I just det här ärendet har åklagaren beslutat att allt gods som går att beslagta ska in till polisen. Fem män är häktade misstänkta för att ha begått ett stort antal villainbrott och allt som hjälper till att påvisa brottet ska in. I många andra fall letar Ulf och hans kollegor på godsspaningen med ett mycket bredare perspektiv. Till sin hjälp har de pustdatorn som kan kopplas upp till polisens nationella godsregister, en sökmotor som söker i samtliga polismyndigheters databaser samtidigt.

Detta är ett kortare utdrag från en längre artikel som publicerats i polisens tidning Länsmannen. Här kan du läsa artikeln och tidningen i sin helhet:

Färre guldkunder hos pantbankerna

Guldpriset har i år fallit 35 procent från toppnoteringen. Det är dåliga nyheter för landets pantbanker.

När hushållskassan behöver påfyllning är det guldsmycken som oftast ligger närmast till hands att lämna in till pantbanken.

Men nu är det dock tuffa tider för branschen.

Sommar och jul är de mest hektiska tiderna för pantbankerna. Men den här sommaren hände något.

I juni hade vi ungefär 25 procent färre kunder än i fjol.

Säger Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström.

Det blir mycket pengar i en bransch som förra året omsatte 2 miljarder kronor.

Och nu stundar ihopslagningar och uppköp, tror företrädare för branschen.

sefina216x82Boven i dramat är bland annat det fallande guldpriset.

”Vi har gått igenom en ganska tung period, guldpriset har gått ned markant. Vi låg på 200 till 210 kronor per gram för 18 karat och i dag ligger vi på 160 kronor”, säger Nils Klevmarken på pantbanken Sefina.

Stigande guldpris ökar smyckesryckningar

Att guldpris ökar och att flertalet skumma uppköpare är polisens förklaringar till sommarens smyckesryckningar. Den senaste inträffade vid lunch på torsdagen där en kvinna i centrala Malmö rånades på smycken.

Här är Malmös guldhandlare, säger kommissarie Martin Åkesson och lägger fram en förvånande tjock bunt datalistor. Tidigare var det i princip bara pantbankerna som handlade med guld – där har vi upparbetade kontakter som fungerar mycket bra – nu har det poppat upp handlare överallt.

Samtliga handlare på listorna – företagare som anmält att de handlar med begagnade varor – kan räkna med påhälsning den närmaste tiden. Och så några handlare till så klart.

Vi har en viss uppfattning om vilka som är särskilt aktuella, säger Martin Åkesson.

Polisen har fått in rapporten om över 30 smyckesryckningar har begåtts sedan mitten av april i år. Efter en serie på sex i tisdags greps en man i tjugoårsåldern i en utpekad bil, ensam.

Med en ny organisation satsar polisen i Malmö framöver allt hårdare på samordning vid seriebrott som smyckesryckningar. Det innebär samkörning med övriga poliser i Sverige, så att brottsaktiva ska kunna kopplas till flera brott på en gång. Och få att de kriminella får hårdare straff.