Tilltron till guldet är fortsatt högt

Fortsatt tilltro till guldetOm du inte redan gjort så är det hög tid att sälja det guld som du har kvar, om du tror experterna?

Men de stora hedgefonderna satsar fortfarande stora pengar på att guldpriset ska upp.

I mitten på April så rasade guldpriset och fallet blev det största på 30 år. Under de senaste tre veckorna har dock guldpriset återhämtat sig. Sedan bottennoteringen den 15 april har guldet stigit med ungefär 7,5 procent.

Men trots återhämtningen är experterna skeptiska till guldets framtid. En klar majoritet av analytikerna i Bloombergs sammanställning vågar inte spå att guldet vänder upp.

Det finns fortfarande en hel del skepsis gentemot guldet. Vi måste avvakta och se om priset har nått sina bottennivåer.

Säger strategen Alan Gayle på kapitalförvaltaren Ridgeworth Capital.

”Det finns inga inflationsrisker. Det finns inga katalysatorer som kan få guldet att stiga just nu”, enligt Jim Russell på US Bank Wealth Management.

Det finns det dock dem som har återfått förtroende för guldet, som tidigare har klättrat i 12 år i rad. Hedgefondskungen John Paulson, som förlorat stora summor på raset, vägrar exempelvis sälja.

Investmentbolaget Threadneedles råvarustrateg David Donora i London släppte en analys på måndagen där tilltron till guldet är fortsatt högt.

De är dock inte ensamma. Många andra hedgefonder har dessutom hittat tillbaka till den ädla metallen. Under förra veckan ökade hedgefondernas långsiktiga investeringar i guldet med 19 procent, den högsta nivån sedan guldpriskraschen för några veckor sedan.

Det är det faktum att centralbankerna inte kan se slutet på ekonomiska stimulanser som fått hedgefonderna att sätta sin tro på guldet. Även amerikanska Fed och europeiska ECB fortsätter med sina stimulanser, Fed genom obligationsköp och ECB genom en ny rekordlåg ränta.

Höga mål på guld och silver

Höga mål kan man ha i guld just nu. Guldet och silver är mer intressanta än på länge. Just nu testas ett starkt stödområde, och vi anser att det är troligt att vi har en hel del stoppar inunder och att dessa kommer att tas ut även om nästa resa blir uppåt. I både guld och silver har vi haft en utbrottstrejd för blankning för några veckor sedan men också en andra chans på rekylen upp förra veckan. Även om man nu är lite sent ute för att följa med, är det inte för sent.

Det som kan hända är att vi får ett utbrott ned som attraherar ett stort antal säljare, vilket kan vara början på en starkare rörelse ned. För guld kan vi sikta på $1.000 och i silver finner vi det rimligt med ett pris på $20. Om vi däremot finner köpare på säljstoppsnivån under stödet vid tidigare botten, är potentialen för ett köp mycket hög. Men för att dra nytta av det måste man tajma entrén efter det tekniska, annars är risken hög att man blir sittande med en förlustposition en lång tid.

Det tredje alternativet är ju förstås att guldet nu fortsätter upp utan att titta tillbaka. I så fall blir vi köpare i området runt $1700. Men till den dagen gäller ”behåll sålda”, sälj mer i dag före ett eventuellt utbrott ned.

Sedan början av mars har större hedgefonder gjort exit på stora köpta positioner i guld. Samtidigt som antalet öppna options- och terminskontrakt minskat, har större spekulanters position halverats, ett mönster vi även ser i silver, där positionen snart övergår till net short. Detta säger oss att det finns gott om aktörer som står vid sidan av, redo att hoppa på nästa trend, upp eller ned. Köpare hoppas nu på ett QE3-paket från den amerikanska centralbanken, men istället för att försöka gissa sig till om eller när detta materialiseras, är det bättre att följa trenden. Får vi stimulanser (vilket är positivt för guld), kan vi garantera att dagstrenden skiftar till stigande, förmodligen redan före det att nyheten är ute. I sådant fall går vi in med köp som tredföljare. Detta är en strategi som är betydligt enklare, och även säkrare, än att trejda på vad man tror.

Det man förlorar på att gå in lite högre upp går att ta igen med en pyramidstrategi, där man köper mer ju högre upp marknaden trendar.