Kan bli ytterligare obligationsköp för FED

FED-chefen Ben Bernanke höll tal i Jackson Hole i fredags och då sade han bland annat att ytterligare obligationsköp för att stötta tillväxten och minska arbetslösheten inte alls är omöjligt. De kostnader som icke-traditionell policy innebär är helt hanterbara, enligt Bernanke, och därför utesluter han inte att FED kan använda sådana åtgärder igen såvida de ekonomiska förhållandena talar för det.

Hög arbetslöshet under lång tid skadligt 

Sedan i januari har det inte skett någon nettoförändring i arbetslöshetsnivån i USA och om det inte sker någon snabbare tillväxt än som skett den senaste tiden kommer också arbetslösheten att ligga kvar på alldeles för höga nivåer under en lång tid framåt. Enligt Bernanke är långa perioder med hög arbetslöshet både ett slöseri med mänskliga talanger, lidande för individerna och dessutom en risk för att ekonomin kan skadas under många år framåt.

Därför vill man från FED:s sida försöka minska arbetslösheten och då kan alltså icke-traditionella policyåtgärder vara ett sätt. Enligt Bernanke har man de senaste åren fått bra erfarenhet från sådana åtgärder, såväl i USA som i andra länder. Om USA inte skulle använt sig av sådana åtgärder skulle recessionen 2007 – 2009 ha varit djupare och den nuvarande återhämtningen skulle också ha varit långsammare än den varit, menar Bernanke vidare i sitt tal.

Också nackdelar med icke-traditionella åtgärder

Bernanke var dock tydlig med att användningen av icke-traditionella åtgärder också har sina nackdelar. Bland annat är de relativt sett svårare att införa än mer standardiserade åtgärder. De delar också de begränsningar som penningpolitiken rent generellt har, till exempel att penningpolitik inte av sig självt kan uppnå det som ett bredare och mer balanserat set av ekonomiska policyåtgärder annars kan uppnå.

De kan exempelvis inte neutralisera de finanspolitiska och finansiella risker som landet möter och inte heller finjustera de ekonomiska resultaten.

Guldpriset sjunker

I tisdags så pekade basmetallerna på London Metal Exchange riktningen övervägande nedåt, när kopparns tremånaderstermin noterade en nedgång på 35 dollar, till 8.100 dollar per ton, medan zinkpriset handlades 4 dollar lägre på 2.080.

”Vissa investerare kan ha fått kalla fötter inför morgondagens tillkännagivande från Fed. Kopparpriset har stigit en del, och köparna avvaktar till dess att Fed har talat”, sa Bart Melek, ansvarig råvarustrateg för TD Securities, till Bloomberg News.

Federal Reserve (FED) inledde på tisdagen sitt tvådagarsmöte som mynnar ut i räntebesked samt efterföljande presskonferens med Fed-chefen Ben Bernanke på onsdagskvällen.

På ädelmetallmarknaden sjönk spotpriset på guld med 4,50 dollar till 1.708 dollar per uns, medan silverpriset noterades 0,34 dollar lägre till 32,92 dollar per uns.

Fed-besked gav stigande priser på guld och silver

Förra veckan gav Fed besked om ett tredje paket med kvantitativa lättnader. Redan ett par timmar efter beskedet gick guldpriset upp närmare två procent och silverpriset gick upp med mer än fyra procent.

Åtgärder för att stärka den amerikanska ekonomin

Den amerikanska centralbanken gav besked om att de kommer att stimulera den amerikanska ekonomin genom att köpa bolånepapper i en takt om 40 miljarder dollar i månaden samtidigt som de också kommer att fortsätta med sin så kallade Operation Twist under resterande del av 2012.

Samtidigt meddelade man att dagslåneräntan kommer att lämnas oförändrad, vilket var väntat, men istället valde man att förlänga sitt lågränteåtagande från slutet av 2014 tills åtminstone mitten av 2015. Anledningen till dessa åtgärder var enligt Fedchefen Ben Bernanke för att man har sett en del svaghetstecken i den amerikanska ekonomin som gjorde att dessa åtgärder kändes motiverade.

Priserna steg efter beskedet

Beskedet från Fed gjorde att priset på guld nu har stigit allt närmare den nivå på 1 800 dollar per uns som Goldman Sachs har spått att ädelmetallen ska nå före årsskiftet. I torsdags handlades guld för 1 770 dollar per uns. Även råoljepriset har stigit. WTI-oljan har stigit till 97:92 dollar per fat efter beskedet, medan Brent har stigit till 116:75 dollar per fat.

Källa