Analys av guldpriset v22

Priset på guld föll 1,9 procent under veckan. För första gången på länge ser vi ett betydande utflöde ur fysiska guld ETF: er. Samtidigt kan nämnas att under samma period som guldpriset sjunkit 20 procent sedan toppen 2011 har innehaven i världens största ETF, SPDR, stigit med tre procent.

Efterfrågan på guldsmycken i Indien förväntas sjunka för tredje kvartalet i rad efter att rupien försvagats till rekordlåg nivå mot dollarn.

Greklands f.d. premiärminister Papademos sa i veckan att det finns en betydande risk för att landet kommer att lämna euro-samarbetet. EU:s ledare blir allt mer medvetna om att försöken att rädda kvar Grekland i euron håller på att misslyckas. Helst ser man att Grekland behåller euron, så den politiska viljan finns, men fortsatt stöd förutsätter att Grekland följer överenskommelser om budgetmål. Allt görs nu för att få de grekiska väljarna att förstå att de i valet den 17 juni i praktiken kommer att rösta om euromedlemskapet snarare än om fortsatta åtstramningar. Guldet har alltså fortsatt stöd av Eurozon stress.

Skolbokens gamla ”sanningen ”ökad finansiell oro – guldpriset stiger”, ter sig alltmer avlägsen. Den starkare dollarn har också bidragit till prisfallet i guld. Euron har letat sig ned mot den svagaste nivån mot dollarn sedan sommaren 2010.

Teknisk analys: Som tidigare gäller att så länge inte vågens botten, 1521, bryts ligger vi i
startblocken för nästa uppgångsfas. Givet närheten till huvudstödet krävs en noggrannare
bevakning. Dessutom anser vi att nuvarande läge är ett intressant köptillfälle för den mer
spekulativt lagde. Ett köp på nuvarande nivå med en stopp loss under 1521 ger också en
angenäm chans/riskprofil, om man är positiv till guldet dvs.

Kortsiktig säljrekommendation på guld

Precis som vi skrev förra veckan, följde guldpriset handboksexemplen i teknisk analys och föll ner från spetsen på den triangelformation som bildades mellan september och december.

Brottet var på nersidan och förrförra veckans uppgång var en klassisk rekyl upp till utbrottsnivån. Detta visar signaler på ytterligare prisfall på guld är att vänta. Vi går därför över till kortsiktig säljrekommendation på guld.

Stödet finns på 1629 dollar per ozt och dit i första hand tror vi priset går.

Guldpriset går mot nytt rally

Guldet handlas nu på månadslägsta. Men efter att ha gått under trend sedan i våras kan guldpriset vara på väg mot ett nytt lyft, enligt teknisk analys.

Guldet handlades till 1.742 dollar per uns på tisdagen, upp drygt 11 procent sedan årsskiftet men ned två procent jämfört med en månad tidigare.

De senaste veckornas försiktigt positiva amerikanska konjunktursignaler har dämpat efterfrågan på guld eftersom metallen betraktas som tillflyktsort för investerare när marknadsoron stiger.

Enligt CNBC visar teknisk analys av guldprisets stigande trend sedan början av 2010 att guldet kan vara på väg mot ett nytt prislyft, om det bara orkar upp en bit till.”Om guldpriset når upp över 1.800 dollar öppnar det för ett stort rally”, skriver CNBC.”Den långsiktiga trendkanalen fortsätter att definiera prisaktiviteten för guld”, fortsätter CNBC och visar sedan på att guldpriset sedan i april guppat ned en bit under trend för att sedan i september ha letat sig tillbaka upp mot trendkanalens undre gräns.

Ett genombrott vid 1.800 dollar skulle guldpriset vara tillbaka i trendkanalen och har mycket litet teknisk motstånd mot att sticka iväg bortåt 1.900 dollar, tror CNBC. Det vore i så fall nivå med all time-high som uppnåddes under augusti 2011.