Rekommendationer för guldhandel v38

Efter den initiala reaktionen efter den amerikanska centralbanken (FED) har guld och silver inte orkat klättra vidare. Många aktörer som köpt på förväntningar om ytterligare stimulanser har legat beredda att ta hem vinster. Ordspråket ”buy the rumour and sell the fact” verkar gälla den har veckan. Undertonen är ändå stark och rekylerna mycket små.

Vår bedömning är att priserna har fortsatt mer att ge med nivån $1800 inom räckhåll för guld (spot i London handlas kring $1862 i skrivandes stund). En tänkbar strategi (för den som inte redan köpt) är att bevaka den tidigare högsta nivån $1780 och agera på ett genombrott. Scenariot är likartat för silverpriset med rekommenderad bevakning av förra veckans toppnivå på $35/oz ($34,50 i skrivandes stund).

Guldpriset sjunker

I tisdags så pekade basmetallerna på London Metal Exchange riktningen övervägande nedåt, när kopparns tremånaderstermin noterade en nedgång på 35 dollar, till 8.100 dollar per ton, medan zinkpriset handlades 4 dollar lägre på 2.080.

”Vissa investerare kan ha fått kalla fötter inför morgondagens tillkännagivande från Fed. Kopparpriset har stigit en del, och köparna avvaktar till dess att Fed har talat”, sa Bart Melek, ansvarig råvarustrateg för TD Securities, till Bloomberg News.

Federal Reserve (FED) inledde på tisdagen sitt tvådagarsmöte som mynnar ut i räntebesked samt efterföljande presskonferens med Fed-chefen Ben Bernanke på onsdagskvällen.

På ädelmetallmarknaden sjönk spotpriset på guld med 4,50 dollar till 1.708 dollar per uns, medan silverpriset noterades 0,34 dollar lägre till 32,92 dollar per uns.

Silver och guld trotsar nedgångar

Priserna på råvaror visade med undantag för bland annat silver och guld breda nedgångar under fredagen efter att statistik visat att sysselsättningen i USA stigit mindre än väntat i april.

Cifco-analytikern Zhou Jie sa följande till Reuters:

Kopparpriserna har fått visst stöd vid dessa nivåer i takt med att LME-lagren fortfarande minskar medan spotköpen i Kina har tagit fart

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 4,12 dollar till 1.640 dollar per uns, medan silverpriset steg 0,083 dollar till 30,17.

Guldpriset ned en dollar

På basmetallmarknaden är kopparprisets tremånaderstermin 53 dollar högre på 7.823 dollar per ton, medan zinkpriset tappat 8 dollar till 2.063.

Det faktum att LME-lagren har stigit har gjort en del nervösa. Kina är fortfarande den främsta drivkraften vad gäller industrimetaller. Utsikterna för koppar 2013 ser fortsatt relativt bra ut”, sa Ole Hansen på Saxo Bank till Bloomberg News.

För ädelmetallerna är spotpriset på guld ned knappt 1 dollar till 1.647 dollar per uns. Silverpriset har tappat 0,09 dollar till 29,87 dollar per uns.