Guldpriset har sjunkit kraftigt

Ingen har missat att guldpriset har sjunkit kraftigt under de senaste veckorna. Dessvärre har nedförsbacken för både guld och guldbolag pågått under en lång tidsperiod. I år tillhör dessa investeringsalternativ några av de absolut sämsta. Nedgången i guld sett utifrån utvecklingen i den största fysiska guldbolaget SPDR Gold Trust uppgår till nästan 15 procent i år.

Den negativa utvecklingen i guldpriset har dock slagits med råge av guldbolagen, dvs. gruvbolag med inriktning på brytning av guld. Under samma period har den största guldbolaget Market Vectors Gold Miners ETF (ticker GDX) sjunkit med hela 40 procent.

Dock har guldpriset och guldbolagen rekylerat upp. Det senaste guldprisraset ses av många investerare som en intressant möjlighet att investera i guld och guldbolag till attraktiva nivåer.

Investerare satsar på guld

Nu har några av världens mest framgångsrika investerare bestämt sig för att det är rätt tid att satsa på guld.

 Tar avstånd från guldvarning

Tidigare i år har den välkände finansmannen Warren Buffett (världens tredje rikaste person) varnat för att investera i guld, men nu är det flera investerare som väljer att gå i motsatt riktning från varningen.

Finansmännen George Soros och John Paulson är två av de som har valt att investera i guld efter att guldpriset fallet under det andra kvartalet av 2012. Under det andra kvartalet har såväl George Soros som John Paulson valt att öka sina innehav i den börshandlande guldfonden SPDR Gold Trust. Soros har mer än fördubblat sitt innehav, medan Paulson ökade sitt innehav med närmare 30 procent.

Avvaktar centralbankernas beslut

Guldpriset föll med fyra procent under det andra kvartalet 2012. Detta är det största kvartalsvisa guldprisfallet ända sedan 2008. Sedan halvårsskiftet har guldpriset dock legat i stort sett oförändrat. För närvarande ligger guldpriset på ungefär 1 600 dollar per uns och ett uns är drygt 30 gram.

Anledningen till prisfallet tros bero på att centralbankerna i USA och Europa inte ökade sina åtgärder för att stimulera konjunkturen, vilket i sin tur dämpade den förväntade tillväxten i världsekonomin. Detta minskade efterfrågan på guld som inflationsskydd och till följd av detta sjönk priset på guld.

Många investerare avvaktar nu på den amerikanska centralbanken Feds fortsatta agerande. Om Fed kommer att avisera mer stödköp av amerikanska statsobligationer kan detta leda till uppgång i guldpriset, vilket i sin tur leder till ökat intresse för att köpa guld framöver. Mellan 2008 och 2011 steg guldpriset med hela 70 procent efter att Fed vidtagit åtgärder i form av sänkt styrränta och stödköp av statsobligationer.

Så drar du nytta av de stigande guldpriserna

Under den senaste tiden har flera länder presenterat offentliga stimulanser som har lett till att det slumrande guldpriset nu har tagit fart uppåt igen. I torsdags förra veckan så nådde guldpriset den högsta nivån på sju månader.

Guldpriset kommer att öka enligt experterna

Såväl SEB som Handelsbanken har nyligen presenterat analyser där de spår att guldpriset kommer att öka ytterligare. Exempelvis pekar Handelsbanken på det faktum att guldpriset det senaste året har rört sig i takt med inflationsförväntningarna i USA. I torsdags presenterade Fed vilka åtgärder de ska göra (Q3) för att stärka den amerikanska ekonomin och i samband med detta steg guldpriset.

När Fed tidigare har släppt Q1 och Q2 steg guldpriset med hela 70 procent.

Så handlar du med guld

Hur gör man om man vill handla med guld och dra nytta av de stigande guldpriserna? Ja, man kan till exempel handla med någon av de börshandlade fonder som följer guldet. Det finns många att välja på, både de fonder som köper in fysiskt guld och de som använder sig av derivatmarknaden, så kallad syntetisk replikering.

Några exempel är SPDR Gold Trust, iShares GoldTrust och Xetra-Gold. Certifikat är ett annat alternativ som man kan handla med via börsen. Bull-certifikat är för den som tror på en uppgång av guldpriset, medan Bear-certifikat är för den som tror på en nedgång. Vidare kan man handla aktier i guldbolag, vilket innebär att det inte bara är guldpriset som påverkar kursen, utan också bolagens produktion och allt annat som brukar påverka aktiekurserna. Två exempel på guldbolag att handla med är Nordic Mines och Semafo.

Aktiefonder är ett ytterligare alternativ där också avkastningen påverkas av förvaltarens urval. Blackrock World Gold är ett exempel där man investerar i företag som är verksamma inom guldutvinning. Slutligen kan man också handla med fysiskt guld hos exempelvis Tavex eller Guldcentralen.

Källa:

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ravaror/sa-placerar-du-i-guld-446066