Stimulansförhoppningar efter FED‐protokoll

Stimulansförhoppningarna efter FED‐protokollet påverkade framför allt guldet i
förra veckan, med en uppgång på över 3 %. De senaste dagarna har vi sett en
rekyl från $1676/oz ned till i skrivandes stund $1655. Guldet har alla
förutsättningar att hålla sig stabilt. Vi tror det kommer att gå upp. Vår bedömning
stöds av den tekniska analysen där vi har ett genombrott på uppsidan. När priset
nu rekylerar kommer stöd att infinna sig vid ”utbrottspunkten”, i princip på
nuvarande nivån.

Vi tror på ädelmetallerna ‐ även silverpriset och platina. Silver har tekniskt brutit
uppåt, men rekylerar nu i linje med övriga metaller. I skrivandes stund handlas
spotsilver i London på 31,41, inte långt ifrån det starka stödet vid $30. Silver följer
ofta guldet men med en större volatilitet. När guld steg med ca 3 % förra veckan,
noterades silver 7,7 % högre!

Här kan du hålla kolla på guldpriset >>

Råvaror sjunker men guldpriset stiger

Råvarupriserna sjunker överlag på fredag förmiddag, även om ändringarna är ganska försiktiga. Undantaget är guldpriset som stiger.

På oljemarknaden har spreaden mellan WTI- och Brentolja fortsatt att krympa och i skrivande kostar ett fat Brent bara 0,61 dollar mer än ett fat WTI, den lägsta skillnaden sedan oktober 2010.

Bakom det stigande priset på den amerikanska WTI-oljan ligger bland annat minskade lager i USA samt relativt ljusare utsikter för den amerikanska ekonomin. Dessutom har minskade geopolitiska risker fått Brentoljan att tappa och många spekulerar i att WTI snart kan komma att handlas högre än Brent.

På marknaden för basmetaller sjunker priserna tillbaka svagt, med aluminium mot strömmen. Kopparpriset är ned 28 dollar till på 6.877 dollar per ton.

Ädelmetallerna går åt motsatt håll. Guldpriset stiger 2 dollar till runt 1.287 dollar per ton med priset på silver är ned 0,05 dollar till 19,35 dollar per ton.

Kommentarer från Fed-chefen Ben Bernenke om att det inte finns någon förutbestämd bana för nedtrappningen av tillgångsköpen har gett investerarna hopp om fortsatta stimulanser, vilket stöttar guldet som handlas nära de högsta nivåerna på tre veckor

Guldpriset fortsätter att falla

Guldpriset föll abrupt i fredags, trots att analytikerna inte varit så positiva sedan prisfallet började – enligt en sammanställning av Bloomberg. När så många sägs vara positiva och priset ändå faller, är det en signal om att prisfallet kan få en fortsättning.

Investerare fortsätter även att likvidera sina innehav i Gold Spiders.

Vi tror även att silverpriset kan gå lite lägre från dagens nivå, ner mot 20 dollar.

Silver och guld trotsar nedgångar

Priserna på råvaror visade med undantag för bland annat silver och guld breda nedgångar under fredagen efter att statistik visat att sysselsättningen i USA stigit mindre än väntat i april.

Cifco-analytikern Zhou Jie sa följande till Reuters:

Kopparpriserna har fått visst stöd vid dessa nivåer i takt med att LME-lagren fortfarande minskar medan spotköpen i Kina har tagit fart

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 4,12 dollar till 1.640 dollar per uns, medan silverpriset steg 0,083 dollar till 30,17.

Guldpriset stiger

Priset på guld med omedelbar leverans steg betydligt efter den amerikanska sysselsättningsrapporten för maj.

Guldpriset hade cirka 10 minuter efter rapporteringen stigit med 20 dollar jämfört med innan publiceringen, till 1:575 dollar per uns.

Även silverpriset reagerade positivt på den amerikanska rapporten, medan oljan tappade och basmetallerna noterade små förändringar.