Guldet tvekar

Centralbankernas stimulanspaket ser ut att få mindre verkan på råvarupriserna. Uppgångarna som brukar komma som en följd av den ökade likviditeten verkar inte bli så stark efter den senaste injektionen av stimulanser.

Det skriver SEB i en ny marknadsrapport.

I stället för att priserna handlas kraftigt uppåt så har marknaden börjat fokusera på nedskrivna globala tillväxtprognoser från ECB och internationella valutafonden. Dessutom tynger osäkerheten om vad som händer i USA med det så kallade fiskala stupet. Situationen i eurozonen och inbromsningen i Kina gör inte det hela bättre.

Sammantaget innebär detta att SEB räknar med nedgångar eller stillastående priser för många råvaror de kommande tre månaderna. Mot strömmen räknar banken med att guldet går, även om prisutvecklingen där har varit en besvikelse den senaste tiden.

Trots nästan perfekta förhållanden för en uppgång för guldpriset den senaste månaden har priset inte tagit fart uppåt. Följande faktorer är några av dem som borde fått guldpriset att rusa:

  • Stort sug från centralbanker att köpa guld
  • Stora stimulanspaket från bland annat amerikanska centralbanken
  • Löften om fortsatt låga räntor från centralbanker
  • Stort köptryck från börshandlade guldfonder

Men det räckte ändå inte till att pressa upp guldet över 1 800 dollar per uns, det räckte inte ens till en ny 12-månaderstopp.

 

Nya rekord för guldpriset

Guldpriset har stigit till årshögsta efter en uppgång med 100 dollar på en månad. Det som troligtvis ligger bakom är senaste tidens penningpolitiska lättnader.

Guld handlades på måndagseftermiddagen till 1.790 dollar per troy uns. Det är den högsta nivån sedan mitten av november förra året. Efter en kraftig uppgång med 20 dollar strax efter 14-tiden sjönk guldpriset tillbaka ned mot 1.780 dollar per troy uns. Trenden de senaste månaderna är dock otvetydigt att priset stiger. Bara den senaste månaden är uppgången ungefär 100 dollar. En viktig orsak är centralbankernas agerande.

Amerikanska centralbanken FED har annonserat en ny omgång stödköp, ECB har lanserat ett nytt program för villkorade stödköp och även Bank of Japan har ökat stimulanserna. För den som oroar sig för inflation i kölvattnet av de penningpolitiska lättnaderna är guld en klassisk tillflyktsort.

Låga, i många fall negativa realräntor, innebär att den avkastning man går miste om genom att hålla guld, som inte ger någon direktavkastning alls, blir liten.

”Alla stöden är på plats. Om inte guldet under de här förutsättningarna kan printa nya rekord så kan man bli lite osäker på om det långa rallyt är över”

Säger Filip Peterson från SEB.

Så drar du nytta av de stigande guldpriserna

Under den senaste tiden har flera länder presenterat offentliga stimulanser som har lett till att det slumrande guldpriset nu har tagit fart uppåt igen. I torsdags förra veckan så nådde guldpriset den högsta nivån på sju månader.

Guldpriset kommer att öka enligt experterna

Såväl SEB som Handelsbanken har nyligen presenterat analyser där de spår att guldpriset kommer att öka ytterligare. Exempelvis pekar Handelsbanken på det faktum att guldpriset det senaste året har rört sig i takt med inflationsförväntningarna i USA. I torsdags presenterade Fed vilka åtgärder de ska göra (Q3) för att stärka den amerikanska ekonomin och i samband med detta steg guldpriset.

När Fed tidigare har släppt Q1 och Q2 steg guldpriset med hela 70 procent.

Så handlar du med guld

Hur gör man om man vill handla med guld och dra nytta av de stigande guldpriserna? Ja, man kan till exempel handla med någon av de börshandlade fonder som följer guldet. Det finns många att välja på, både de fonder som köper in fysiskt guld och de som använder sig av derivatmarknaden, så kallad syntetisk replikering.

Några exempel är SPDR Gold Trust, iShares GoldTrust och Xetra-Gold. Certifikat är ett annat alternativ som man kan handla med via börsen. Bull-certifikat är för den som tror på en uppgång av guldpriset, medan Bear-certifikat är för den som tror på en nedgång. Vidare kan man handla aktier i guldbolag, vilket innebär att det inte bara är guldpriset som påverkar kursen, utan också bolagens produktion och allt annat som brukar påverka aktiekurserna. Två exempel på guldbolag att handla med är Nordic Mines och Semafo.

Aktiefonder är ett ytterligare alternativ där också avkastningen påverkas av förvaltarens urval. Blackrock World Gold är ett exempel där man investerar i företag som är verksamma inom guldutvinning. Slutligen kan man också handla med fysiskt guld hos exempelvis Tavex eller Guldcentralen.

Källa:

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ravaror/sa-placerar-du-i-guld-446066