Expert varnar: Guldtoppen är passerad

guldBörsen har sedan årsskiftet gått upp men guldpriset går åt andra hållet, vilket är en direkt konsekvens av att investerarna byter till tillgångsslag till större risker och möjlighet till högre avkastning. Aktier och olja klättrar, medan guld och ränteobligationer tar stryk, lyder den korta sammanfattningen.

Guldet betraktas ju som en säker hamn i turbulenta tider. Men i år har den ädla metallen fallit med runt 4 procent och den senaste månaden är nedgången ännu större.

Martin Jansson som är råvarustrateg på Handelsbanken Capital Markets och säger att det inte så konstigt att uppgången för guldpriset, som ligger på runt 150 procent sedan 2007, nu bryts. Hans tips är att nu överge guldet till förmån för andra placeringar eftersom detta kan vara början på en längre resan nedåt.

Det är vår starka tro att guldtoppen är passerad för den här gången. För det första agerar marknaden som om vi har lämnat det värsta kaoset bakom oss, vilket minskar behovet av en säker hamn. För det andra tror vi att räntebotten ligger bakom oss.

Säger Martin Jansson.