Därför faller guldpriset

Råvarupriserna och framförallt guldpriset, handlas lägre efter att Fed-protokollet på torsdagen väckt frågan om en tidigare exit från QE3 än väntat.

fomc

Jonathan Barratt på Barratt’s Bulletin säger Bloomberg News:

FOMC-protokollet gjorde det klart att vägen till minskade stimulanser finns där och en del investerare har använt detta som en ursäkt till att sälja olja.

Enligt protokollet från FOMC-mötet den 11-12 december var deltagarna oeniga om när tillgångsköpen bör avslutas, men rösterna var ”ganska jämnt spridda” mellan de som tyckte att köpen bör avslutas vid mitten av år 2013 och de som tycker att köpen bör fortsätta längre.

Av FOMC-protokollet framgick att flera deltagare tyckte att det vore lämpligt att avsluta köpen ”väl före slutet av år 2013″, då de känner oro över den finansiella stabiliteten och storleken på bankens balansräkning”. Fed köper för närvarande bolånepapper och statsobligationer för 85 miljarder dollar per månad.

Fed-protokollet gav också stora återverkningar. På ädelmetallmarknaden har spotpriset på guld sjunkit cirka 13 dollar till 1.651 dollar per uns. Silverpriset har gått ned 0:51 dollar till 29:67.

En stor del av guldets ’bull-market’ har varit en lätt penningpolitik och ett slut på det kommer att skada rallyt. Det är fortfarande för tidigt att utlysa slutet då dessa låga priser i slutändan kan locka till sig fysiska köpare som till stor del har varit frånvarande.

Sade Wang Xiaoli på CITICS Futures till Bloomberg News.

Bland basmetallerna har kopparens tremånaderstermin sjunkit 81 dollar till 8.083 dollar per ton, medan zinkpriset sjunkit 15 dollar till 2.073.

”Fed-protokollet har blivit marknadens bekymmer. En av de främsta anledningarna till att råvarupriserna har förblivit höga på senare år är en relativt svag dollar, så om det ändras så behöver vi omvärdera vad som är rimliga prisnivåer”, sade Xiong Dabiao på Minmetals Futures till Bloomberg News.

Basmetaller (pris/ton, tremånaderstermin)

  • Koppar -81 USD 8.083
  • Zink -15 USD 2.073
  • Aluminium -22 USD 2.094
  • Nickel -160 USD 17.340
  • Bly -45 USD 2.355
  • Tenn -180 USD 23.800

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

  • Guld -12:55 USD 1.651:40
  • Silver -0:51 USD 29:67

Guldet tvekar

Centralbankernas stimulanspaket ser ut att få mindre verkan på råvarupriserna. Uppgångarna som brukar komma som en följd av den ökade likviditeten verkar inte bli så stark efter den senaste injektionen av stimulanser.

Det skriver SEB i en ny marknadsrapport.

I stället för att priserna handlas kraftigt uppåt så har marknaden börjat fokusera på nedskrivna globala tillväxtprognoser från ECB och internationella valutafonden. Dessutom tynger osäkerheten om vad som händer i USA med det så kallade fiskala stupet. Situationen i eurozonen och inbromsningen i Kina gör inte det hela bättre.

Sammantaget innebär detta att SEB räknar med nedgångar eller stillastående priser för många råvaror de kommande tre månaderna. Mot strömmen räknar banken med att guldet går, även om prisutvecklingen där har varit en besvikelse den senaste tiden.

Trots nästan perfekta förhållanden för en uppgång för guldpriset den senaste månaden har priset inte tagit fart uppåt. Följande faktorer är några av dem som borde fått guldpriset att rusa:

  • Stort sug från centralbanker att köpa guld
  • Stora stimulanspaket från bland annat amerikanska centralbanken
  • Löften om fortsatt låga räntor från centralbanker
  • Stort köptryck från börshandlade guldfonder

Men det räckte ändå inte till att pressa upp guldet över 1 800 dollar per uns, det räckte inte ens till en ny 12-månaderstopp.