Priset på guld föll under onsdagen

Priset på guld föll under onsdagen till sin den lägsta nivån på en månad i takt med att dollarn stärks och handlarna ängsligt väntar på nyheter kring USA:s dåliga ekonomi.

Guldet såldes av i allt högre takt när guldpriset tidigare under dagen föll igenom sitt 100-dagarsgenomsnitt om 1.698 dollar per uns. Spotpriset på guld stod vid 17-tiden på onsdagen på 1.686 dollar.

Bland övriga ädelmetaller såg prisnedgången liknande ut på onsdagseftermiddagen: Silverpriset backar drygt 0,5 procent till 32,62 dollar per uns, medan platina faller ungefär lika mycket till 1.573,49 och palladium minskar ca 0,3 procent till 676,50 dollar.

Varför är guld så värdefullt?

Här nedan listar vi några av orsakerna till att guld är så värdefullt:

Det är extremt tät. Vilket betyder att det är lättare att bära och hantera än en säck ris eller ett fat olja. I själva verket kan vem som helst sätta hela sin familjs förmögenhet i en liten påse och bära bort (i tider av kris, katastrof eller flykt).

Det är ganska inert och korrosion händer sällan. Vilket betyder att det ej förlorar i värde. Således kan generationer lämna över sitt guld till sina kommande sådana. Kan du göra det med papper eller järn?

Det är mycket enkelt att testa renheten av guld som helst i världen till nästan noll i kostnad. Hur lätt är det att testa en utländsk falsk sedel? Hur lätt är det att värdera mark eller diamanter?

Utbudet av guld är stabil över århundraden. Det är mycket osannolikt att producera nya gruvor någon gång snart. Hur lätt är det att skriva ut valuta och förnedra värde? Hur troligt är det att hitta en nyare gruva för en annan metall? Ingen regering kan cheekily stjäla ditt sparande värde genom att öka produktionen. Guld har endast en klass och därmed enkel prissättning.

Vilket betyder att det är mycket vätska. Om du skulle handla med diamanter eller olja, måste du ta itu med en myriad av kvaliteter och kvalitet. Kan du få samma värde för diamantring om du skulle sälja den nu till det pris du köpte den? Guld är erkänt över hela världen. Detta innebär flexibilitet och förtroende.

Inget annat material redovisas denna över hela världen. Kommer dina yuan eller rupier och Reals fungerar på detta sätt? Till skillnad från silver eller platina, har guld mycket liten industriell användning (endast cirka 100 ton per år används i industrier såsom halvledare). Därför tar du inte bort en värdefull industriell råvara för handel.