Pantbankerna får in mycket guld i Januari

pantbankJanuari är helt klart den bästa månaden för pantbankerna i Sverige. Men samtidigt ser både Pantbanken Sverige och Sefina en dämpning av pantlånen det senaste halvåret. Och det beror troligtvis på att konkurrensen har blivit större och guldpriset har mattats av.

Januari är en av de bästa månaderna för pantbankerna. Efter julhelg och mellandagsrea är det många som pantsätter smycken och annat för att klara sig fram till lönen.

Guld står för överlägset som svenskarna pantsätter, men även klockor, silver och tavlor belånas.

Färre guldkunder hos pantbankerna

Guldpriset har i år fallit 35 procent från toppnoteringen. Det är dåliga nyheter för landets pantbanker.

När hushållskassan behöver påfyllning är det guldsmycken som oftast ligger närmast till hands att lämna in till pantbanken.

Men nu är det dock tuffa tider för branschen.

Sommar och jul är de mest hektiska tiderna för pantbankerna. Men den här sommaren hände något.

I juni hade vi ungefär 25 procent färre kunder än i fjol.

Säger Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström.

Det blir mycket pengar i en bransch som förra året omsatte 2 miljarder kronor.

Och nu stundar ihopslagningar och uppköp, tror företrädare för branschen.

sefina216x82Boven i dramat är bland annat det fallande guldpriset.

”Vi har gått igenom en ganska tung period, guldpriset har gått ned markant. Vi låg på 200 till 210 kronor per gram för 18 karat och i dag ligger vi på 160 kronor”, säger Nils Klevmarken på pantbanken Sefina.

Stigande guldpris ökar smyckesryckningar

Att guldpris ökar och att flertalet skumma uppköpare är polisens förklaringar till sommarens smyckesryckningar. Den senaste inträffade vid lunch på torsdagen där en kvinna i centrala Malmö rånades på smycken.

Här är Malmös guldhandlare, säger kommissarie Martin Åkesson och lägger fram en förvånande tjock bunt datalistor. Tidigare var det i princip bara pantbankerna som handlade med guld – där har vi upparbetade kontakter som fungerar mycket bra – nu har det poppat upp handlare överallt.

Samtliga handlare på listorna – företagare som anmält att de handlar med begagnade varor – kan räkna med påhälsning den närmaste tiden. Och så några handlare till så klart.

Vi har en viss uppfattning om vilka som är särskilt aktuella, säger Martin Åkesson.

Polisen har fått in rapporten om över 30 smyckesryckningar har begåtts sedan mitten av april i år. Efter en serie på sex i tisdags greps en man i tjugoårsåldern i en utpekad bil, ensam.

Med en ny organisation satsar polisen i Malmö framöver allt hårdare på samordning vid seriebrott som smyckesryckningar. Det innebär samkörning med övriga poliser i Sverige, så att brottsaktiva ska kunna kopplas till flera brott på en gång. Och få att de kriminella får hårdare straff.