Analys av guldpriset v22

Priset på guld föll 1,9 procent under veckan. För första gången på länge ser vi ett betydande utflöde ur fysiska guld ETF: er. Samtidigt kan nämnas att under samma period som guldpriset sjunkit 20 procent sedan toppen 2011 har innehaven i världens största ETF, SPDR, stigit med tre procent.

Efterfrågan på guldsmycken i Indien förväntas sjunka för tredje kvartalet i rad efter att rupien försvagats till rekordlåg nivå mot dollarn.

Greklands f.d. premiärminister Papademos sa i veckan att det finns en betydande risk för att landet kommer att lämna euro-samarbetet. EU:s ledare blir allt mer medvetna om att försöken att rädda kvar Grekland i euron håller på att misslyckas. Helst ser man att Grekland behåller euron, så den politiska viljan finns, men fortsatt stöd förutsätter att Grekland följer överenskommelser om budgetmål. Allt görs nu för att få de grekiska väljarna att förstå att de i valet den 17 juni i praktiken kommer att rösta om euromedlemskapet snarare än om fortsatta åtstramningar. Guldet har alltså fortsatt stöd av Eurozon stress.

Skolbokens gamla ”sanningen ”ökad finansiell oro – guldpriset stiger”, ter sig alltmer avlägsen. Den starkare dollarn har också bidragit till prisfallet i guld. Euron har letat sig ned mot den svagaste nivån mot dollarn sedan sommaren 2010.

Teknisk analys: Som tidigare gäller att så länge inte vågens botten, 1521, bryts ligger vi i
startblocken för nästa uppgångsfas. Givet närheten till huvudstödet krävs en noggrannare
bevakning. Dessutom anser vi att nuvarande läge är ett intressant köptillfälle för den mer
spekulativt lagde. Ett köp på nuvarande nivå med en stopp loss under 1521 ger också en
angenäm chans/riskprofil, om man är positiv till guldet dvs.

Färre guldkunder hos pantbankerna

Guldpriset har i år fallit 35 procent från toppnoteringen. Det är dåliga nyheter för landets pantbanker.

När hushållskassan behöver påfyllning är det guldsmycken som oftast ligger närmast till hands att lämna in till pantbanken.

Men nu är det dock tuffa tider för branschen.

Sommar och jul är de mest hektiska tiderna för pantbankerna. Men den här sommaren hände något.

I juni hade vi ungefär 25 procent färre kunder än i fjol.

Säger Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström.

Det blir mycket pengar i en bransch som förra året omsatte 2 miljarder kronor.

Och nu stundar ihopslagningar och uppköp, tror företrädare för branschen.

sefina216x82Boven i dramat är bland annat det fallande guldpriset.

”Vi har gått igenom en ganska tung period, guldpriset har gått ned markant. Vi låg på 200 till 210 kronor per gram för 18 karat och i dag ligger vi på 160 kronor”, säger Nils Klevmarken på pantbanken Sefina.

Guldskolan om guldpris

Svensk Guldåtervinning AB har en serie med utbildningmoment om guld. Denna gång visar vi om guldpriset.

Vad bestämmer priset när du köper smycken eller säljer en guldtacka?

Guldsmycken
När du köper till exempel en vigselring i Sverige är guldet bara en del av priset du betalar. I själva verket är guldet bara en mindre del av priset på ringen.

En guldgrossist säljer ett halvfabrikat till en guldsmed som tillverkar en ringen. Så om vi börjar med priset för guldet och sedan lägger till framställningen av halvfabrikat, grossistens omkostnader och vinst, guldsmedens hantverk och vinst och avslutar med att lägga på 25 % i moms så får vi priset konsumenten får betala för ringen. Alla dessa kostnader utöver guldpriset är en ”premie”. Premien kan dessutom variera beroende på vilken butik som saluför smycket eller vilken designer/guldsmed som gjort smycket.
Så konsumenten betalar betydligt mer för smycket än vad guldet är värt. Guldsmycken skall inte ses som en investering utan som ett hantverk/konstverk.

Investeringsguld
Om du däremot vill investera i guld gör du det bäst med guldtackor och guldmynt. Dessa har en låg kostnad för tillverkning och är dessutom momsfria. Så ”premien” utöver guldpriset är låg. En låg premie gör att du kan köpa och sälja guld utan att förlora pengar på en premie som går upp i rök.

Mer om investeringsguld och samlarmynt i kommande inlägg.

Sälja skrotguld
Om du säljer ringen i exemplet ovan utgår priset ifrån guldvärdet. ”Premien” för hantverk, omkostnader och vinster hos grossister och guldsmeder får du inte betalt för. Priset skrotköpare betalar ligger alltså lägre än guldvärdet. Hur mycket lägre är upp till köparen och säljaren att komma överens om.

Egentligen borde det vara ganska enkelt att sälja skrotguld. Men på grund av affärsmetoderna i branschen är det mer komplicerat än det borde vara och skillnaderna kan vara 100 % mellan olika köpare.

Fri prissättning

Ovan är de faktorer som påverkar priset på guld i praktiken. Men eftersom det råder fri prissättning  är det upp till köpare och säljare att komma överens om ett pris.

Köper du en ring av ett känt märke och vill betala 10 eller 100 gånger mer än vad guldet är värt är det upp till dig som konsument att värdera hantverket osv.

Säljer du skrotguld för 2 500 kr när det är värt 5 000 kr är det också upp till dig som konsument. Problemet här är dock att konsumenterna ofta saknar kunskapen om vad guldet är värt och då kanske accepterar ett skambud av en oseriös guldköpare. Hade säljaren förväntat sig en tusenlapp för ”skrotet” där hemma och blir erbjuden 2 500 kr låter det ju onekligen bra. Men med lite mer kunskap och en seriös köpare hade säljaren kanske fått 5 000 kr.

En påläst konsument gör alltid en bättre affär. Det är därför vi startat denna Guldskola för att sprida kunskapen om guld och guldhandel.

Källa

Januari slår nya rekord i guldförsäljning

Även om guldpriset har sjunkit från toppnoteringen 2011 så slår försäljningen nya rekord, exempelvis kan gamla guldsmycken kan fortfarande ge en rejäl slant.

Många svenskar säljer guld just i januari. Bolaget Guld Adam köpte 134 kilo guld i januari förra året och tror på en bra försäljning även i år, förutsatt att guldpriset håller dagens höga nivå.

De vanligaste guldföremålen som företaget får in är smycken, ofta arvegods som inte använts på länge. Men även klockor och guldtänder förekommer.