Den gyllene ädelmetallen är återigen i hetluften. Det har visat sig att länderna i eurozonen har mer än 10 000 ton guld i sina kassavalv. Därför har nu allt fler kommentarer kommit om att länderna borde börja använda den skatt som de ruvar på för att på så sätt kunna lösa sina skuldfällor.
Intresset för guld ökar
Under de senaste åren har guldpriset rusat och idag är det allt fler som intresserar sig för handel med guld. Faktum är att intresset för guld inte har varit såhär stort sedan 1970-talet då USA klippte bandet mellan dollarn och guldet.
I en värld där många av Europas länder befinner sig i kris och allt fler länder har fått svårigheter att kunna låna pengar på marknaden till vettiga räntor så har blickarna därför börjat riktas mot de guldreserver som flera av de europeiska länderna sitter på.
Totalt tror man att det handlar om ungefär 10 000 ton guld som finns förvarade i kassavalven hos euroländernas centralbanker. Röster har höjts över att länderna nu borde ta tillfället i akt för att sälja av delar av denna guldskatt, för att på så sätt kunna få in pengar.
Kritik mot försäljning
Samtidigt säger kritikerna att en försäljning av guldet skulle kunna strida mot lagen, eftersom centralbanker ska verka oberoende och inte agera för att täcka ländernas underskott. Dessutom menar kritikerna att även om allt guld skulle säljas så skulle det bara dra in en bråkdel av de skulder som euroländerna har dragit på sig.
Istället för en försäljning föreslår man att guldet skulle kunna användas som säkerhet när krisländerna vill låna pengar, för att därigenom kunna få lån till vettigare räntor.