En guldhandlare bröt mot lagen i Helsingborg

En ägare av en guldbutik i Helsingborg har åtalats för att ha brutit mot lagen om handel med begagnade varor.

Butiken köpte tidigare i höst tre guldarmband samt en guldring från en 16-årig pojke som fick runt 3 000 kronor. Dock så tillhörde smyckena 16-åringens mamma som då gjorde en polisanmälan och påpekade att sonen inte fick något kvitto och inte ens behövde legitimera sig.

När polisen tittade närmare på guldhandlarens verksamhet erkände mannen att han sålde guldsmyckena innan det hade gått en månad, något som är emot lagen men som mannen förklarat med att han sålde vid en tidpunkt då guldpriset var högt.

Handlaren åtalas nu för brott mot lagen om handel med begagnade varor. Han riskerar 2 000 kronor i böter.

Därför stiger guldpriset

Guldpriset har stigit till de högsta nivåerna på de senaste 7 månaderna. Bakomliggande orsak är den senaste tidens besked om nya stimulanser från världens tyngsta centralbanker Fed.

Guldpriset

Guld kostade i ondags 1.772 dollar per troy uns. Det är det högsta noterade priset sedan februari. Bara den senaste månaden har priset stigit 157 dollar eller 8,8 procent. På torsdagen föll priset tillbaka något men noteringen 1.759 dollar är fortfarande klar över de nivåer som gällt sedan i vintras.

Bakom denna höjning i guldpriset ligger den senaste tidens besked om penningpolitiska lättnader, bland annat i form av stödköp. Såväl ECB som Federal Reserve har annonserat nya åtgärder. Och strax efter, mellan onsdag och torsdag var det Bank of Japans tur att lansera utökade stödköp. Därmed har världens tre största centralbanker dragit i gång en ny stor våg stimulans.

Med centralbanker som låter sedelpressarna gå ökar risken för framtida inflation och då är guld en klassisk tillflyktsort.

”Guld får ett lyft av allt som är någon form av kvantitativa lättnader. Vid någon punkt kommer vi att få se vinsthemtagningar men uppåttrenden kommer att fortsätta”, säger Bernard Sin, ansvarig för valuta- och metallhandeln på guldhandlaren MKS Finance, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Stigande guldpris ökar smyckesryckningar

Att guldpris ökar och att flertalet skumma uppköpare är polisens förklaringar till sommarens smyckesryckningar. Den senaste inträffade vid lunch på torsdagen där en kvinna i centrala Malmö rånades på smycken.

Här är Malmös guldhandlare, säger kommissarie Martin Åkesson och lägger fram en förvånande tjock bunt datalistor. Tidigare var det i princip bara pantbankerna som handlade med guld – där har vi upparbetade kontakter som fungerar mycket bra – nu har det poppat upp handlare överallt.

Samtliga handlare på listorna – företagare som anmält att de handlar med begagnade varor – kan räkna med påhälsning den närmaste tiden. Och så några handlare till så klart.

Vi har en viss uppfattning om vilka som är särskilt aktuella, säger Martin Åkesson.

Polisen har fått in rapporten om över 30 smyckesryckningar har begåtts sedan mitten av april i år. Efter en serie på sex i tisdags greps en man i tjugoårsåldern i en utpekad bil, ensam.

Med en ny organisation satsar polisen i Malmö framöver allt hårdare på samordning vid seriebrott som smyckesryckningar. Det innebär samkörning med övriga poliser i Sverige, så att brottsaktiva ska kunna kopplas till flera brott på en gång. Och få att de kriminella får hårdare straff.