Svenska guldhandeln har hårdnat

Den svenska konkurrensen gällande guldhandel har hårdnat. För säljaren innebär detta en marknad där användandet av tvivelaktiga metoder för att skaffa sig konkurrensmässiga fördelar blir alltmera frekvent förekommande.

Christopher Clewehielm, VD för SMS Guld säger:

Det är olyckligt att det blivit så här. Tyvärr blir det allt vanligare att metoder som inte är helt rumsrena används i marknadsföringen. Det finns en uppenbar risk att beteendet på sikt kan skada förtroendet för hela branschen

Och en av dessa metoder som  Clewehielm pekar på är suspekt höga lockpriser. Man visar ett annonspris för 24 karat guld men det guld som konsumenter har är oftast 18K och konsumenten blir då lurad att skicka in sitt guld och får sen kanske betala en avgift för att få det skickat tillbaka.

Källa

Rekommendationer för guldhandel v38

Efter den initiala reaktionen efter den amerikanska centralbanken (FED) har guld och silver inte orkat klättra vidare. Många aktörer som köpt på förväntningar om ytterligare stimulanser har legat beredda att ta hem vinster. Ordspråket ”buy the rumour and sell the fact” verkar gälla den har veckan. Undertonen är ändå stark och rekylerna mycket små.

Vår bedömning är att priserna har fortsatt mer att ge med nivån $1800 inom räckhåll för guld (spot i London handlas kring $1862 i skrivandes stund). En tänkbar strategi (för den som inte redan köpt) är att bevaka den tidigare högsta nivån $1780 och agera på ett genombrott. Scenariot är likartat för silverpriset med rekommenderad bevakning av förra veckans toppnivå på $35/oz ($34,50 i skrivandes stund).

Guldskolan om guldpris

Svensk Guldåtervinning AB har en serie med utbildningmoment om guld. Denna gång visar vi om guldpriset.

Vad bestämmer priset när du köper smycken eller säljer en guldtacka?

Guldsmycken
När du köper till exempel en vigselring i Sverige är guldet bara en del av priset du betalar. I själva verket är guldet bara en mindre del av priset på ringen.

En guldgrossist säljer ett halvfabrikat till en guldsmed som tillverkar en ringen. Så om vi börjar med priset för guldet och sedan lägger till framställningen av halvfabrikat, grossistens omkostnader och vinst, guldsmedens hantverk och vinst och avslutar med att lägga på 25 % i moms så får vi priset konsumenten får betala för ringen. Alla dessa kostnader utöver guldpriset är en ”premie”. Premien kan dessutom variera beroende på vilken butik som saluför smycket eller vilken designer/guldsmed som gjort smycket.
Så konsumenten betalar betydligt mer för smycket än vad guldet är värt. Guldsmycken skall inte ses som en investering utan som ett hantverk/konstverk.

Investeringsguld
Om du däremot vill investera i guld gör du det bäst med guldtackor och guldmynt. Dessa har en låg kostnad för tillverkning och är dessutom momsfria. Så ”premien” utöver guldpriset är låg. En låg premie gör att du kan köpa och sälja guld utan att förlora pengar på en premie som går upp i rök.

Mer om investeringsguld och samlarmynt i kommande inlägg.

Sälja skrotguld
Om du säljer ringen i exemplet ovan utgår priset ifrån guldvärdet. ”Premien” för hantverk, omkostnader och vinster hos grossister och guldsmeder får du inte betalt för. Priset skrotköpare betalar ligger alltså lägre än guldvärdet. Hur mycket lägre är upp till köparen och säljaren att komma överens om.

Egentligen borde det vara ganska enkelt att sälja skrotguld. Men på grund av affärsmetoderna i branschen är det mer komplicerat än det borde vara och skillnaderna kan vara 100 % mellan olika köpare.

Fri prissättning

Ovan är de faktorer som påverkar priset på guld i praktiken. Men eftersom det råder fri prissättning  är det upp till köpare och säljare att komma överens om ett pris.

Köper du en ring av ett känt märke och vill betala 10 eller 100 gånger mer än vad guldet är värt är det upp till dig som konsument att värdera hantverket osv.

Säljer du skrotguld för 2 500 kr när det är värt 5 000 kr är det också upp till dig som konsument. Problemet här är dock att konsumenterna ofta saknar kunskapen om vad guldet är värt och då kanske accepterar ett skambud av en oseriös guldköpare. Hade säljaren förväntat sig en tusenlapp för ”skrotet” där hemma och blir erbjuden 2 500 kr låter det ju onekligen bra. Men med lite mer kunskap och en seriös köpare hade säljaren kanske fått 5 000 kr.

En påläst konsument gör alltid en bättre affär. Det är därför vi startat denna Guldskola för att sprida kunskapen om guld och guldhandel.

Källa