Taggad: Guldbrev

Konsumentverket granskar gulduppköpare

Ads from Google

På grund av att antalet anmälningar ökar mot gulduppköpare har myndigheten Konsumentverket (KO) valt att göra en granskning av ett antal företag inom guldbranschen.

Hittills i år har Konsumentverket fått in lika många anmälningar som under 2010 och 2011 tillsammans. Anmälningarna är mot cirka 10 olika företag som verkar i branschen.

Anmälningarna som kommer in handlar oftast om någon som har skickat sitt guld till gulduppköpare som bedriver sin verksamhet via Internet. Det fungerar på så sätt att Konsumenten beställer ett guldbrev eller en guldpåse som man får hemskickad. Därefter lägger konsumenten det guld man avser sälja däri och skickar tillbaka den till bolaget.

Majoriteten av anmälningarna rör försenade utbetalningar, dolda avgifter och oklarheter kring de kriterier som finns för vem som kan ta del av olika erbjudanden och kampanjpriser.

Myndigheten meddelar att följande bör man bör tänka på följande innan du skickar ditt guld:

 • Väg själv ditt guld innan du skickar iväg det.
 • Jämför noga erbjudanden från olika företag.
 • Läs igenom information och avtalsvillkor för att förstå vad erbjudandet går ut på. Om du inte förstår vad som avses, kontakta företaget och be om en förklaring av vad som gäller.
 • Läs med fördel omdömen på Internet om företaget. Det kan ofta ge en god vägledning.

Hjälp SVT Rapport att kartlägga guldhandlare

Ads from Google

SVT tar nu hjälp av publiken för att kartlägga de svenska guldhandlarna.

I ett formulär ombeds du att fylla i din upplevelse gällande försäljning av guld. De leverantörer som ingår i formuläret från början är följande:

 • Guldbrev
 • Guldcentrum
 • Guldkit
 • Guldpaket
 • Guldpengar
 • Guldpunkten
 • Guldtillpengar
 • Nordiskt guld
 • Pantbanken
 • Postalgold
 • SMS24karat
 • SMS-guld
 • Stureguld
 • Svenska guldreserven

Kartläggningen har redan gett resultat och minst ett av ovan företag har ändrat sina villkor uppger SVT.

Berättelser om oseriösa guldhandlare kommer även att publiceras.
Formuläret kan du hitta på följande adress:

Källa

Uppdatering: SVT uppger att de redan fått in över 50 tips och SMS Guld meddelar att de välkomnar denna granskning.

Sälja guld

Ads from Google

Detta är en guide till dig som vill sälja ditt guld. 

Först och främst måste du vara 18 år och kunna visa legitimation. Du kan sälja smycken, hela eller trasiga, skrotguld och tandguld. Det finns flertalet olika tillvägagångssätt för att sälja guldet. Du kan antingen gå in i en guldbutik eller skicka guldet, med ett så kallat guldbrev, till ett företag som köper guld.

Guldpriset på börsen är dagsaktuellt och butikerna uppdaterar sina priser när de förändras på börsen. Börspriset är dock inte det samma som det du får i handen. I butiken kontrolleras guldhalten och vikten, vilket är det som avgör priset. Det kan vara givande att ta reda på vem som betalar bäst innan du bestämmer var du ska sälja ditt guld, eftersom priserna varierar mellan olika butiker.

Om du inte vill gå till en butik kan du skicka ditt guld med post med ett så kallat guldbrev. Det finns flera företag som erbjuder tjänsten. En del guldköpare har både butik och guldbrev.

Om du ska skicka ditt guld, beställer du först ett kuvert som köparen (företaget) skickar till dig gratis. Därefter packar du ditt guld och går till ett postkontor med kuvertet. Brevet skickas till företaget som rekommenderat brev. De allra flesta företagen står för denna kostnad. Företaget gör en värdering och om du accepterar denna får du oftast pengarna redan samma dag, eller dagen efter. Försändelsen är vanligtvis försäkrad upp till 5  000 kronor.

Om du har ett fint och annorlunda smycke, så kan det vara värt mer än bara guldvärdet. Det kanske finns en sten eller en ovanlig design som gör just ditt smycke mer värdefullt. Kontrollera därför med en juvelerare vad just ditt smycke är värt, innan du säljer det för bara guldvärdet för stenen får du ej betalt för.

En guldhandlare som vi har pratat med säger att han har märkt att det har skett en markant ökning av antalet kunder som har sålt sitt guld till butiken den senaste tiden. Han säger att många kunder som har haft guldet liggande hemma har börjat städa nu, eftersom priset är så högt. Kunderna kan antingen komma in i butiken och få guldet värderat direkt, eller skicka guldet till butiken. Handlaren säger att de flesta föredrar att komma till butiken.

De flesta kunderna kommer in i butiken, eftersom det fortfarande är många som inte vågar skicka sitt guld med post. Vi gör värderingen direkt framför kunden. Vi väger guldet och gör ett skraptest för att komma fram till vilken karat guldet är.

Handlaren beskriver hur de bestämmer vilken karat guldet är.

Man skrapar guldet mot en natursten så att lite guld fastnar på den. Därefter penslar man med kungsvatten för att se om guldet stannar kvar eller löses upp. När det stannar kvar har man bestämt guldhalten.

Kungsvatten är en blandning av två olika syror och det finns separata kungsvatten för olika karat, från 8 till 23 karat. Kungsvatten är den enda metoden som finns för att bestämma vilken karat guldet har.

Handlaren berättar även att det är bra att göra skraptestet direkt framför kunden, eftersom en del kunder tror att deras smycken har ­högre karat än vad de verkligen har. Då är det enkelt att kunna visa direkt för kunden att det inte är så.

Om kunden istället väljer att skicka guldet till butiken, görs värderingen på samma sätt. Därefter skickar butiken E-post med värderingen till kunden och skickar ett sms där det står att kunden har fått E-post. Detta för att kunden ska kunna godkänna värderingen och få sina pengar så snabbt som möjligt.

Handlaren menar att det aldrig har hänt att en kund har blivit missnöjd med butikens värdering. Om det skulle hända får kunden betala 300 kronor. Det täcker kostnaden för guldbrevet, portot för rekommenderat brev och arbetskostnaden för värderingen.

Butiken arkiverar och skannar även samtliga avtal som har kommit in och skickar dem till polisen. Det är lag på att samtliga guldköp måste registreras och skickas till polisen. Först efter en månad får man smälta ner guldet och göra nya smycken eller exportera det.