Inflationsoro leder till ökat guldpris

Förväntningar på inflationsdrivande stimulanser från centralbanker får investerare att investera mer i guld. Guldpriset fortsätter uppåt och väntas fortsätta stiga 2013.

På fredagen steg guldpriset 0,3 procent, vilket för veckan innebär ett lyft på cirka 1 procent.

Förväntningar på kraftiga stimulanser i form av stödköp från stora centralbanker, i Europa, Japan och USA, är en avgörande drivkraft. Därtill kommer faktorer som drar ned dollarns värde, som oron för att budgetförhandlingarna i USA:s kongress ska bryta samman.

Analytiker räknar på att guldpriset går upp med minst 11 procent under nästa år, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Och tunga investerare som miljardären George Soros fondförvaltning har ökat sitt guldinnehav rejält. Bara under tredje kvartalet lyfte Soros guldinnehav med 49 procent, enligt dokument från USA:s finansinspektion SEC.

Dock är det inte bara privatpersoner som laddar upp med guld. Bara i oktober köpte världen centralbanker, med den brasilianska i täten, upp 40 ton guld. Det innebär att centralbankernas guldreserv har ökat elva år i rad, enligt IG Markets.

Guldpriset på världsmarknaden har fördubblats på fem år och ligger i dagsläget på över 1 730 dollar per uns (31,1 gram). Det är drygt 10 procent från rekordnoteringen från 2011.