Tilltron till guldet är fortsatt högt

Fortsatt tilltro till guldetOm du inte redan gjort så är det hög tid att sälja det guld som du har kvar, om du tror experterna?

Men de stora hedgefonderna satsar fortfarande stora pengar på att guldpriset ska upp.

I mitten på April så rasade guldpriset och fallet blev det största på 30 år. Under de senaste tre veckorna har dock guldpriset återhämtat sig. Sedan bottennoteringen den 15 april har guldet stigit med ungefär 7,5 procent.

Men trots återhämtningen är experterna skeptiska till guldets framtid. En klar majoritet av analytikerna i Bloombergs sammanställning vågar inte spå att guldet vänder upp.

Det finns fortfarande en hel del skepsis gentemot guldet. Vi måste avvakta och se om priset har nått sina bottennivåer.

Säger strategen Alan Gayle på kapitalförvaltaren Ridgeworth Capital.

”Det finns inga inflationsrisker. Det finns inga katalysatorer som kan få guldet att stiga just nu”, enligt Jim Russell på US Bank Wealth Management.

Det finns det dock dem som har återfått förtroende för guldet, som tidigare har klättrat i 12 år i rad. Hedgefondskungen John Paulson, som förlorat stora summor på raset, vägrar exempelvis sälja.

Investmentbolaget Threadneedles råvarustrateg David Donora i London släppte en analys på måndagen där tilltron till guldet är fortsatt högt.

De är dock inte ensamma. Många andra hedgefonder har dessutom hittat tillbaka till den ädla metallen. Under förra veckan ökade hedgefondernas långsiktiga investeringar i guldet med 19 procent, den högsta nivån sedan guldpriskraschen för några veckor sedan.

Det är det faktum att centralbankerna inte kan se slutet på ekonomiska stimulanser som fått hedgefonderna att sätta sin tro på guldet. Även amerikanska Fed och europeiska ECB fortsätter med sina stimulanser, Fed genom obligationsköp och ECB genom en ny rekordlåg ränta.

Guldet tvekar

Centralbankernas stimulanspaket ser ut att få mindre verkan på råvarupriserna. Uppgångarna som brukar komma som en följd av den ökade likviditeten verkar inte bli så stark efter den senaste injektionen av stimulanser.

Det skriver SEB i en ny marknadsrapport.

I stället för att priserna handlas kraftigt uppåt så har marknaden börjat fokusera på nedskrivna globala tillväxtprognoser från ECB och internationella valutafonden. Dessutom tynger osäkerheten om vad som händer i USA med det så kallade fiskala stupet. Situationen i eurozonen och inbromsningen i Kina gör inte det hela bättre.

Sammantaget innebär detta att SEB räknar med nedgångar eller stillastående priser för många råvaror de kommande tre månaderna. Mot strömmen räknar banken med att guldet går, även om prisutvecklingen där har varit en besvikelse den senaste tiden.

Trots nästan perfekta förhållanden för en uppgång för guldpriset den senaste månaden har priset inte tagit fart uppåt. Följande faktorer är några av dem som borde fått guldpriset att rusa:

  • Stort sug från centralbanker att köpa guld
  • Stora stimulanspaket från bland annat amerikanska centralbanken
  • Löften om fortsatt låga räntor från centralbanker
  • Stort köptryck från börshandlade guldfonder

Men det räckte ändå inte till att pressa upp guldet över 1 800 dollar per uns, det räckte inte ens till en ny 12-månaderstopp.

 

Nya rekord för guldpriset

Guldpriset har stigit till årshögsta efter en uppgång med 100 dollar på en månad. Det som troligtvis ligger bakom är senaste tidens penningpolitiska lättnader.

Guld handlades på måndagseftermiddagen till 1.790 dollar per troy uns. Det är den högsta nivån sedan mitten av november förra året. Efter en kraftig uppgång med 20 dollar strax efter 14-tiden sjönk guldpriset tillbaka ned mot 1.780 dollar per troy uns. Trenden de senaste månaderna är dock otvetydigt att priset stiger. Bara den senaste månaden är uppgången ungefär 100 dollar. En viktig orsak är centralbankernas agerande.

Amerikanska centralbanken FED har annonserat en ny omgång stödköp, ECB har lanserat ett nytt program för villkorade stödköp och även Bank of Japan har ökat stimulanserna. För den som oroar sig för inflation i kölvattnet av de penningpolitiska lättnaderna är guld en klassisk tillflyktsort.

Låga, i många fall negativa realräntor, innebär att den avkastning man går miste om genom att hålla guld, som inte ger någon direktavkastning alls, blir liten.

”Alla stöden är på plats. Om inte guldet under de här förutsättningarna kan printa nya rekord så kan man bli lite osäker på om det långa rallyt är över”

Säger Filip Peterson från SEB.

Därför stiger guldpriset

Guldpriset har stigit till de högsta nivåerna på de senaste 7 månaderna. Bakomliggande orsak är den senaste tidens besked om nya stimulanser från världens tyngsta centralbanker Fed.

Guldpriset

Guld kostade i ondags 1.772 dollar per troy uns. Det är det högsta noterade priset sedan februari. Bara den senaste månaden har priset stigit 157 dollar eller 8,8 procent. På torsdagen föll priset tillbaka något men noteringen 1.759 dollar är fortfarande klar över de nivåer som gällt sedan i vintras.

Bakom denna höjning i guldpriset ligger den senaste tidens besked om penningpolitiska lättnader, bland annat i form av stödköp. Såväl ECB som Federal Reserve har annonserat nya åtgärder. Och strax efter, mellan onsdag och torsdag var det Bank of Japans tur att lansera utökade stödköp. Därmed har världens tre största centralbanker dragit i gång en ny stor våg stimulans.

Med centralbanker som låter sedelpressarna gå ökar risken för framtida inflation och då är guld en klassisk tillflyktsort.

”Guld får ett lyft av allt som är någon form av kvantitativa lättnader. Vid någon punkt kommer vi att få se vinsthemtagningar men uppåttrenden kommer att fortsätta”, säger Bernard Sin, ansvarig för valuta- och metallhandeln på guldhandlaren MKS Finance, till nyhetsbyrån Bloomberg.