Pantsättningen av guld blir mindre

Allt färre och färre personer pantsätter guld bara för att sälja det till pantbankerna. Och bland de aktörer som enbart ägnar sig åt att köpa guld av privatpersoner kan konkurrensen bli stenhård framöver – om det svajiga guldpriset sjunker.

Svenska pantbanksföreningenGuldpriset har svajat upp och ner under våren. Inledningen på året var det värsta ända sedan år 1988. Efter spekulationer om att det längsta råvarurallyt sedan första världskriget kan vara över så har guldpriset svängt igen. Och pantbranschen märker av prissvängningar, säger Jonny Westling som är ordförande för branschorganisationen Svenska Pantbanksföreningen. Visserligen är de som pantsätter guld i syfte att låna pengar fortfarande lika många. Men kundkategorin som bara lämnar in guld i försäljningssyfte har däremot minskat.

Ja, det har ju varit högt tryck på guldförsäljningen och folk har pantsatt för att sedan inte hämta ut sina pantsatta varor. När priset var som högst hade branschen en förfalloprocent på 15-20 procent, men nu är den nere i 5-10 procent. Som läget var innan den stora ökningen av guldpriset började, säger Westling till SvD.

Den minskning som skett när det gäller guldet under det senaste halvåret tar pantbankerna igen inom sina andra varor som till exempel silver, ädelstenar och klockor. Däremot tror Jonny Westling att de aktörer som enbart sysslar med att köpa guld från privatpersoner kan få det tufft om guldpriset dalar ännu mer framöver. Han får till viss del medhåll av Guldadam, ett av de företag som köper guld av privatpersoner via både webb och fysiska butiker. Enligt Guldadams vd David Aspehult kommer de i nuläget tiotal aktörer som uteslutande ägnar sig åt att köpa guld på det här sättet troligtvis bli färre i framtiden.