Guldpriset fortsätter att falla

Guldpriset föll abrupt i fredags, trots att analytikerna inte varit så positiva sedan prisfallet började – enligt en sammanställning av Bloomberg. När så många sägs vara positiva och priset ändå faller, är det en signal om att prisfallet kan få en fortsättning.

Investerare fortsätter även att likvidera sina innehav i Gold Spiders.

Vi tror även att silverpriset kan gå lite lägre från dagens nivå, ner mot 20 dollar.

Den här veckan sticker guldet enligt analytiker

Deutsche Bank tror att guldpriset når 1900 dollar per troy uns i slutet av månaden och 2300 dollar tills tredje kvartalet nästa år. Detta pekar även på en ny undersökning genomförd av Bloomberg.

Det som Deutsche bank är mest positiv till är till vilken nivå guldpriset ska ligga på i slutet av månaden, vilket de tror blir 1900 dollar per troy uns.

Enligt enkäten som frågat ett antal analytiker utförd av Bloomberg ska guldpriset stiga denna vecka till följd av ytterligare en runda kvantitativa lättnader från den amerikanska centralbanken Fed.

Priset på guld ska stiga till 1900 dollar per troy uns enligt medianvärdet för de tio senaste prognoserna, medan konsensus ligger på 1813 dollar. Detta indikerar ett haussigt sentiment för ädelmetallen.

Därför stiger guldpriset

Guldpriset har stigit till de högsta nivåerna på de senaste 7 månaderna. Bakomliggande orsak är den senaste tidens besked om nya stimulanser från världens tyngsta centralbanker Fed.

Guldpriset

Guld kostade i ondags 1.772 dollar per troy uns. Det är det högsta noterade priset sedan februari. Bara den senaste månaden har priset stigit 157 dollar eller 8,8 procent. På torsdagen föll priset tillbaka något men noteringen 1.759 dollar är fortfarande klar över de nivåer som gällt sedan i vintras.

Bakom denna höjning i guldpriset ligger den senaste tidens besked om penningpolitiska lättnader, bland annat i form av stödköp. Såväl ECB som Federal Reserve har annonserat nya åtgärder. Och strax efter, mellan onsdag och torsdag var det Bank of Japans tur att lansera utökade stödköp. Därmed har världens tre största centralbanker dragit i gång en ny stor våg stimulans.

Med centralbanker som låter sedelpressarna gå ökar risken för framtida inflation och då är guld en klassisk tillflyktsort.

”Guld får ett lyft av allt som är någon form av kvantitativa lättnader. Vid någon punkt kommer vi att få se vinsthemtagningar men uppåttrenden kommer att fortsätta”, säger Bernard Sin, ansvarig för valuta- och metallhandeln på guldhandlaren MKS Finance, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Analys av guldpriset v21

Guldpriset följer ett välkänt mönster för en kraschande marknad. Först ett kraftigt fall (i april), fyndköpare, och så säljläge igen och ett nytt prisfall som börjar lite försiktigt och sedan blir allt mer panikartat.

Vi är nu nästan framme vid den punkt då paniken ska börja gripa de som har för mycket guld i sina portföljer. Sannolikheten är väldigt stor att det initiala prisfallets botten i april på 1322 dollar / ozt ska nås. Om paniken infinner sig i veckan kan prisfallet bli ännu större.

17 analytiker som tillfrågats av Bloomberg tror att priset faller i veckan som kommer. Endast 8 tror att priset stiger.

April månads fyndköpare av mynt som gjorde att the US Mint, med flera nådde försäljningsrekord, har tömt ut sina resurser.

Maj ser ut att endast nå 65% av april månads försäljning enligt the US Mint. Samtidigt fortsätter ETP-innehavare dumpa sina innehav.

Texas University säljer av guldtackor

Kapitalförvaltningsfonden på Texas University är amerikas tredje största akademiska fond och sitter på ett guldkapital som uppgår till 1,4 miljarder dollar, vilket är cirka 9 miljarder svenska kronor.

guldtacka texas

Sedan 2008 har fonden och framförallt mot slutet av 2012 v 2013 – köpt stora mängder guld. Förhoppningen var att guldet skulle öka i värde, men när guldpriset sedan rasade fanns det ingen mening med att sitta kvar på guldet, resonerade fondens VD.

Syftet var att köpa guld och sedan sälja det vidare när valutareserverna hos världens centralbanker började stramas åt.

Säger fondens VD Bruce Zimmerman.

I Texas överväger man nu att införa ett statligt förvar för guldtackor, ett förslag som guvernören Rick Perry stödjer. Förvaret ska fungera som en buffert för en eventuell ekonomisk kollaps i USA. Texas Universitys fond kan då komma att bidra till att förvaret etableras, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Bloomberg noterar också att centralbanker världen över köpte den största mängden guld sedan 1964 under året som gick.