Bitcoin med samma fördelar som guld

bitcoin

Taxichauffören Mats Mood, 39 år, tagit betalt i de flesta valutor de senaste fem åren. Men i våras bestämde han sig för att utöka ytterligare med en valuta. Nu kan hans kunder även betala resorna i den digitala valutan Bitcoin. ”Det tar bara några sekunder så är transaktionen genomförd”, säger Mats.

En skylt som säger ”Bitcoins accepted here” står det bredvid den övriga prisinformationen på ena sidan av Mats taxibil.

Följ Bitcoin kursen här >>

Det är många som har blivit positivt överraskade över att jag accepterar bitcoin. Många verkar känna till valutan och undrar hur det fungerar, men de som frågar har ofta inte bitcoins själva, säger han till DN och berättar att hittills är det ingen kund som har betalat i valutan som bygger på digitala transaktioner fri från en central utgivare, såsom Riksbanken är för den svenska kronan.

För att betala resan så behöver kunden en App i sin telefon såsom Blockchain eller Bitcoinwallet, som Mats använder.

I april rasade kursen för Bitcoin, då började den svenska Riksbanken följa utvecklingen för valutan. Eftersom Bitcoin används i en begränsad i dagsläget ser det inte ut som att svenska kronan kommer konkurrenssättas som betalningsmedel inom den närmaste framtiden. Dock säger Riksbanken att det råder viss risk att använda Bitcoin då det ej finns en centralt ansvarig enhet.

1383488758_payment_method_bitcoinMen trots att valutan kräver en viss typ av mjukvara på datorn eller i mobilen kan du ta med dig valutan var som helst, du kan förvara den var som helst.

Bitcoins har samma fördelar som guld, den är beständig, det finns bara ett visst antal och den går inte att förfalska. Samtidigt finns samma anonymitet som med kontanter. Det känns som att man har fått med det bästa från alla världar och slängt ihop det i en valuta, säger han.

Styrkan i valutan är även dess svaghet. Eftersom den är semi-anonym så används den exempelvis för att köpa knark via Internet samt att brottslingar försöker stjäla den från andra.

Men för hängivna bitcoinentusiaster som Mats Mood handlar det om en frihet och tanken på att sätta upp egna spelregler för sin pengahanteringen utan inblandning av staten.

Mats säger även till DN:

Med bitcoins har du makten över dina egna medel. Jag ser bitcoins som en räddning ur det monetära svenska systemet med Riksbanken i spetsen och en massa andra ”härliga” banker i centrum som beviljar en oändlig kredit.