Så hittar polisen stulet guld och guldtjuvar

Polisbil – Bild Flickr CC @marcuskillen

Det rasslar ur den bruna vadderade papperspåsen när Pernilla försiktigt häller ut juvelerna på det stora arbetsbordet – påsen innehåller en Bismarcklänk, ett halsband med hjärtberlock och två guldringar.

Brottsspanare Ulf Ankarklint vet vad  han letar efter. I morse skickade han ut en lista till stans alla pantbanker med namn på misstänkta personer i ett pågående ärende.

På spaning efter stöldgods inbrottsärende. Det dröjde inte länge förrän han fick napp. En av stans pantbanker svarade att man nyligen haft en låntagare med samma namn som fanns med på Ulfs
lista.

Det verkar som om den här låntagaren har omsatt lånet flera gånger, säger Pernilla, som är biträdande kontorschef.

Då behöver jag få titta på den historiken, ber Ulf Ankarklint.

Han sitter på andra sidan bordet och kontrollerar smyckena med hjälp av en ögonlupp.

Ju mer detaljerade uppgifter som lämnats av den drabbade målsägaren, ju större möjlighet till framgång har polisen i det aktuella ärendet, säger han.

Om det bara finns en bra beskrivning av det försvunna godset i brottsanmälan är möjligheterna mycket större att både kunna spåra tjuven och det stulna godset.

Många saker som försvinner vid bostadsinbrott har ett högt affektionsvärde. Det är viktigt att vi både hittar tjuven och ägaren,  säger Ulf Ankarklint.

I just det här ärendet har åklagaren beslutat att allt gods som går att beslagta ska in till polisen. Fem män är häktade misstänkta för att ha begått ett stort antal villainbrott och allt som hjälper till att påvisa brottet ska in. I många andra fall letar Ulf och hans kollegor på godsspaningen med ett mycket bredare perspektiv. Till sin hjälp har de pustdatorn som kan kopplas upp till polisens nationella godsregister, en sökmotor som söker i samtliga polismyndigheters databaser samtidigt.

Detta är ett kortare utdrag från en längre artikel som publicerats i polisens tidning Länsmannen. Här kan du läsa artikeln och tidningen i sin helhet: