Råvaror sjunker men guldpriset stiger

Råvarupriserna sjunker överlag på fredag förmiddag, även om ändringarna är ganska försiktiga. Undantaget är guldpriset som stiger.

På oljemarknaden har spreaden mellan WTI- och Brentolja fortsatt att krympa och i skrivande kostar ett fat Brent bara 0,61 dollar mer än ett fat WTI, den lägsta skillnaden sedan oktober 2010.

Bakom det stigande priset på den amerikanska WTI-oljan ligger bland annat minskade lager i USA samt relativt ljusare utsikter för den amerikanska ekonomin. Dessutom har minskade geopolitiska risker fått Brentoljan att tappa och många spekulerar i att WTI snart kan komma att handlas högre än Brent.

På marknaden för basmetaller sjunker priserna tillbaka svagt, med aluminium mot strömmen. Kopparpriset är ned 28 dollar till på 6.877 dollar per ton.

Ädelmetallerna går åt motsatt håll. Guldpriset stiger 2 dollar till runt 1.287 dollar per ton med priset på silver är ned 0,05 dollar till 19,35 dollar per ton.

Kommentarer från Fed-chefen Ben Bernenke om att det inte finns någon förutbestämd bana för nedtrappningen av tillgångsköpen har gett investerarna hopp om fortsatta stimulanser, vilket stöttar guldet som handlas nära de högsta nivåerna på tre veckor