Nya rekord för guldpriset

Guldpriset har stigit till årshögsta efter en uppgång med 100 dollar på en månad. Det som troligtvis ligger bakom är senaste tidens penningpolitiska lättnader.

Guld handlades på måndagseftermiddagen till 1.790 dollar per troy uns. Det är den högsta nivån sedan mitten av november förra året. Efter en kraftig uppgång med 20 dollar strax efter 14-tiden sjönk guldpriset tillbaka ned mot 1.780 dollar per troy uns. Trenden de senaste månaderna är dock otvetydigt att priset stiger. Bara den senaste månaden är uppgången ungefär 100 dollar. En viktig orsak är centralbankernas agerande.

Amerikanska centralbanken FED har annonserat en ny omgång stödköp, ECB har lanserat ett nytt program för villkorade stödköp och även Bank of Japan har ökat stimulanserna. För den som oroar sig för inflation i kölvattnet av de penningpolitiska lättnaderna är guld en klassisk tillflyktsort.

Låga, i många fall negativa realräntor, innebär att den avkastning man går miste om genom att hålla guld, som inte ger någon direktavkastning alls, blir liten.

”Alla stöden är på plats. Om inte guldet under de här förutsättningarna kan printa nya rekord så kan man bli lite osäker på om det långa rallyt är över”

Säger Filip Peterson från SEB.

Därför stiger guldpriset

Guldpriset har stigit till de högsta nivåerna på de senaste 7 månaderna. Bakomliggande orsak är den senaste tidens besked om nya stimulanser från världens tyngsta centralbanker Fed.

Guldpriset

Guld kostade i ondags 1.772 dollar per troy uns. Det är det högsta noterade priset sedan februari. Bara den senaste månaden har priset stigit 157 dollar eller 8,8 procent. På torsdagen föll priset tillbaka något men noteringen 1.759 dollar är fortfarande klar över de nivåer som gällt sedan i vintras.

Bakom denna höjning i guldpriset ligger den senaste tidens besked om penningpolitiska lättnader, bland annat i form av stödköp. Såväl ECB som Federal Reserve har annonserat nya åtgärder. Och strax efter, mellan onsdag och torsdag var det Bank of Japans tur att lansera utökade stödköp. Därmed har världens tre största centralbanker dragit i gång en ny stor våg stimulans.

Med centralbanker som låter sedelpressarna gå ökar risken för framtida inflation och då är guld en klassisk tillflyktsort.

”Guld får ett lyft av allt som är någon form av kvantitativa lättnader. Vid någon punkt kommer vi att få se vinsthemtagningar men uppåttrenden kommer att fortsätta”, säger Bernard Sin, ansvarig för valuta- och metallhandeln på guldhandlaren MKS Finance, till nyhetsbyrån Bloomberg.